• Pirmas
  • Naujienos
  • Prezidentės susitikime su merais – dėmesys emigrantams

Prezidentės susitikime su merais – dėmesys emigrantams

2018-01-10 0 1297 Views

Šiandien Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su savivaldybių merais aptarti emigracijos klausimus ir galimą savivaldybių indėlį sprendžiant su tuo susijusias problemas.

 

Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, organizacijos „Paramos vaikams centro“ bei Tarptautinės migracijos organizacijos atstovai.

Susitikimo metu pristatytas Tarptautinės migracijos organizacijos tyrimas apie tai, kaip emigracija vertinama atskiruose šalies regionuose ir kaip savivaldybės yra pasiruošusios susigrąžinti svetur išvykusius vietos gyventojus.

Tyrimo metu buvo apklausti 44 iš 60 savivaldybių atstovai. Kaip rodo tyrimo analizė, pusė jų kelia tikslą susigrąžinti emigrantus, bet dėl to dar nepriėmė jokių sprendimų. Tuo tarpu su tokiu tikslu susijusius sprendimus priėmė 5 proc. savivaldybių.

36 proc. savivaldybių apskritai nekelia sau tikslo susigrąžinti emigrantus, o 5 proc. savivaldybių atstovų teigė to nežinantys.

Tyrimo duomenimis, savivaldybės daugiausiai norėtų susigrąžinti darbingo amžiaus, 30 – 40 metų amžiaus žmones, taip pat jaunimą, o savivaldybėse paklausiausi kvalifikuoti, pramonės darbininkai, verslūs žmonės. Joms taip pat reikia daugiau gydytojų, psichologų bei tiksliųjų mokslų mokytojų.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė susirinkusiesiems Prezidentūroje teigė, kad LSA sėkmingai išbandžiusi elektroninį įrankį „Globalūs regionai“ su Tauragės savivaldybe, ragina jungtis ir kitas šalies savivaldybes.

„Lietuvos savivaldybių asociacija visoms savivaldybėms yra paruošusi duomenų bazę ir internetinės svetainės pagrindus, taip pat esame sukūrę logotipus ir parengėme projekto naudojimo gaires bei instrukcijas. Tikimės, kad ir kitos savivaldybės prisijungs prie šio projekto, kaip tai jau daro Panevėžio, Klaipėdos, Alytaus rajono ir Birštono savivaldybės“, – teigė R. Žakaitienė.

Emigraciją Lietuvos gyventojai laiko didžiausia šalies problema. Vien 2017-aisiais iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. piliečių, o per visą nepriklausomybės laiką Lietuva neteko beveik ketvirtadalio gyventojų. Į užsienio šalis kasmet išvyksta apie 40 tūkst. žmonių

Kategorija:   Naujienos
Atgal