Diskusija Seime dėl savivaldybių valdomų ir verslo įmonių konkurencingumo

2018-04-19 0 1321 Views

Vakar Seime vyko diskusija tema: „Viešųjų paslaugų teikimas savivaldybėse: kur brėžti ribą tarp viešojo ir komercinio intereso?“. Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto organizuotoje diskusijoje aktyviai dalyvavo Komiteto nariai, savivaldybių merai ir administracijų direktoriai, Prezidentės vyriausiasis patarėjas Mindaugas Lingė, Lietuvos savivaldybių asociacijos ir Konkurencijos tarybos atstovai.
Kaip praktika rodo, nuo praėjusių metų liepos 1 dienos įsigaliojusios Vietos savivaldos įstatymo su viešųjų paslaugų teikimu susijusios pataisos – nepalankios savivaldybėms. Dėl šios priežasties Komiteto pirmininkas Povilas Urbšys Seime yra įregistravęs minėto įstatymo pataisas, kurios leistų šalies savivaldybėms išvengti įpareigojimo gauti Konkurencijos tarybos leidimą vykdyti naują ūkinę veiklą.
„Aš esu už privatų verslą, bet prieš spekuliacijas. Bet kuris meras, kuris dar nėra nuleidęs rankų tikrai visada ieškos būdų kaip išnaudoti turimas galimybes ir tokiu būdu sutaupyti žmonių sumokėtus mokesčius. Gaila, kad tose srityje kur tu esi geriausias – tuomet turi konfliktą su Konkurencijos taryba. Reikia sukurti tokius mechanizmus, tokius teisinius reguliavimus, kad būtų visiems aišku ir suprantama“, – teigė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.
Šiaulių miesto vadovas, o taip pat Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacijos atstovai susirinkusiesiems parodė aiškius pavyzdžius kainų skirtumo už viešųjų paslaugų teikimą. Savivaldybės įmonės tą patį darbą atlieka kelis kartus pigiau nei verslo, o be to ten dirba keli tūkstančiai kvalifikuotų specialistų, kurie kitu atveju netektų darbo.
Diskusijoje dalyvavusi Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šukienė savo pranešime teigė, jog viena iš sąlygų demokratijai yra savivaldybių laisvė, tačiau kita nemažiau svarbi sąlyga yra ir rinkos ekonomika. Pasak pranešėjos, konkurencija yra viešas interesas ir būtent konkurencija yra tinkamiausia priemonė užtikrinti kokybišką viešųjų paslaugų teikimą savivaldybėse.
J. Šukienė savivaldybes informavo, kad savivaldybėms paskelbus viešąjį konkursą dėl tam tikrų viešųjų paslaugų teikimo savivaldybėje ir tą konkursą laimėjus savivaldybės valdomai įmonei, kreiptis į Konkurencijos tarybą nereikia. Paslaugą atlieka konkursą laimėjusi savivaldybės valdoma įmonė.
„Aš tikiuosi, kad šioje salėje esantys žmonės buvo užmetę akį į Europos savivaldos chartiją. Ten yra esminis sakinys – demokratinės santvarkos pagrindas yra savivaldybės. Pas mus, deja, likęs sovietinis mentalitetas – savivalda yra tarsi vykdomasis komitetas. Prie šio supratimo dar yra supratimas, kad pati konkurencija yra tarsi panacėja, kuri išgelbės nuo visų problemų. Tačiau kai mes kalbame apie viešąjį interesą – mes negalime jo tapatinti su privačiu interesu“, – susirinkusiems pabrėžė P. Urbšys.
Pasak jo, svarbu suvokti sąvokas: kokybė, kaina ir konkurencija. O jeigu kaina ir konkurencija nebesusiejamos tarpusavy, tuomet reikia kalbėti apie sąžiningumą ir skaidrumą valstybėje.
Šiuo metu Lietuvoje veikia per 260 savivaldybių valdomų įmonių, jų veiklas galima suskirstyti į 52 veiklų tipus. Lietuvos laisvosios rinkos instituto atlikta analizė parodė, kad šios valdiškos įmonės iš viso teikia per 720 veiklų.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal