URM susitiko savivaldybių ryšių su diaspora koordinatoriai

2018-09-12 0 1335 Views

Vakar Užsienio reikalų ministerijoje (URM) jau antrą kartą vyko LSA drauge su URM organizuotas Lietuvos savivaldybių ryšių su diaspora koordinatoriams skirtas seminaras. Renginio tikslas – aptarti savivaldybių vaidmenį siekiant įtraukti užsienio lietuvius į Lietuvos gyvenimą, stiprinti jų aktyvesnį įsitraukimą į regionų bendruomenes, pasidalinti patirtimi, iššūkiais ir pasiekimais. Seminaro metu susitiko LSA projekto „Globalūs regionai“ atstovai iš įvairių Lietuvos miestų.

Sveikindamas seminaro dalyvius užsienio reikalų viceministras Neris Germanas pasidžiaugė, kad vis daugiau savivaldybių įsitraukia į šią prasmingą veiklą, kuriai beveik prieš metus didžiulį impulsą davė Prezidentės raginimas kiekvienoje savivaldybėje turėti diasporos klausimus koordinuojantį pareigūną. Viceministras taip pat kvietė visus susitelkti artėjant visus paliesiančiam iššūkiui – referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, palinkėjo stiprinti ir puoselėti saitus tarp savivaldybių ir mūsų tautiečių, gyvenančių užsienyje.

Seminaro metu savivaldos atstovai pristatė projekto „Globalūs regionai“ gerąją praktiką, pasidalino savo sėkminga patirtimi. Taip pat susirinkusieji išsakė daugiausia rūpesčių keliančius klausimus šioje srityje ir diskusijos metu ieškojo į juos atsakymų.

Anot savivaldybių atstovų sugrįžusiuosius labiausiai domina smulkaus ir vidutinio verslo programos, taip pat itin aktuali informacija apie patį miestą ir jo ateities planus.

Tauragės savivaldybė pasidžiaugė, kad projekto dėka savivaldybėje atsirado mentorė, kuri prisideda finansine parama ugdant jaunus talentus. Panevėžio atstovai pasidalindami savo gerąja patirtimi paminėjo, jog viename iš vasaros renginių, projekto „Susitikime penktadienį“ metu pirmoji „Globalaus Panevėžio“ ambasadorė, Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Sandra Baranauskienė, savo iniciatyva atvežė koncertuoti Londono chorą „Velvet Harmony“. Panevėžiečiai ir miesto svečiai turėjo puikią progą išgirsti ir įvertinti užsieniečių gyvai atliekamus kūrinius. Siekdami populiarinti „Globali Utena“ projektą ir pritraukti naujų narių į savo bendruomenę, uteniškiai jau daugiau nei į 30 pasaulio šalių išsiuntė popierinius atvirukus. Utenos rajono savivaldybė kiekvienam užsiregistravusiam interneto svetainėje globali.utena.lt– į bet kurį pasaulio kraštą siunčia simbolinį Utenos vaikų lopšelio – darželio „Želmenėlis” auklėtinių piešiniais papuoštą atviruką – pakvietimą kartu pavakarieniauti Utenos miesto šventės metu.

Renginio metu seminaro dalyviams taip pat buvo pristatyta „Globalios Lietuvos“ – užsienio lietuvių įsitraukimo į Lietuvos gyvenimą – kūrimo 2020-2030 programa, aktualią informaciją pristatė organizacijos „Vilnius Go“, „City Alumni“, „Renkuosi Lietuvą.“ Pranešimus taip pat skaitė Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos, SODROS atstovai.
Seminare dalyvavo atstovai iš 31 Lietuvos savivaldybės.

 

 

 

 

 

Užsienio reikalų ministerijos nuotraukos

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal