Savivaldybių infrastruktūros plėtrai – naujas įstatymas

2019-08-27 0 1432 Views

Į LSA Žemės valdymo ir kaimo reikalų komiteto posėdį susirinkę savivaldybių merai išreiškė susirūpinimą dėl naujojo, Aplinkos ministerijos parengto Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymo projekto.

Seime užregistruotas teisės aktas reglamentuoja savivaldybės infrastruktūros plėtrą ir jos planavimą, įgyvendinimą, finansavimą ir nustato savivaldybės infrastruktūros plėtroje dalyvaujančių asmenų teises ir pareigas. Įstatymo tikslas – užtikrinti savivaldybės reikmes atitinkančią savivaldybės infrastruktūros plėtrą.

Pasak Aplinkos ministerijos atstovų, dabartiniai teisės aktai reguliuoja tik atskirus savivaldybių infrastruktūros plėtros etapus, todėl ji vyksta chaotiškai, neretai infrastruktūros elementai būna dubliuojami ar tiesiog pertekliniai. Tuo tarpu siūlomas įstatymas numato aiškią šios plėtros teisinio reguliavimo sistemą.

Tačiau savivaldos atstovai išsakė savo susirūpinimą dėl šio naujojo teisės akto ir turėjo daug argumentuotų pastabų.

„Savivaldybės vertina Vyriausybės siekį tobulinti savivaldybių infrastruktūros plėtrą. Tačiau naujajame teisės akte matome išties daug trūkumų. Pirmiausia tai kertasi su kitais savivaldos veiklą reglamentuojančiais įstatymais“, – teigė LSA patarėjas Kaimo ir teritorijų planavimo klausimais Gediminas Vaičionis.

Savivaldybėms nerimą kelia ir tai, kad įstatymo projekte numatyta perduoti kitiems subjektams iškirtinai savivaldybių tarybų vykdomas funkcijas. Taip pat nėra aiškus vyriausiojo inžinieriaus pareigybės įvedimas visose 60 savivaldybių, neatsižvelgiant į realius poreikius konkrečiose vietose. Savivaldybių nuomone, šiai pareigybei iškelti per aukšti reikalavimai ir regionuose tokių specialistų tiesiog nebus įmanoma rasti.

Įstatyme pasigendama ir socialinės savivaldybių infrastruktūros vystymo, o aprašyta tvarka, pasak savivaldybių, tinka tik tinklų vystymo inžinerinių tinklų infrastruktūrai. Taip pat įstatymo projektas neįvertina savivaldybių finansinių galimybių vykdyti finansinius įsipareigojimus pagal numatytus glaustus terminus.

Atsižvelgus į visas pastabas, savivaldybių siūlymai artimiausiu metu bus pateikti Seimui.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal