• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės kartu su „Transparency International” diskutuoja savivaldos skaidrumo klausimu

Savivaldybės kartu su „Transparency International” diskutuoja savivaldos skaidrumo klausimu

2019-10-30 0 1692 Views

Tęsiant bendradarbiavimą savivaldybių korupcijos prevencijos srityje, Lietuvos savivaldybių asociacija kartu su „Transparency International“ Lietuvos skyriumi (TILS) surengė diskusiją „Dalyvaujamasis biudžetas – 21-ojo amžiaus skaidrumo standartas“.

Diskusijos, kurią moderavo TILS vadovas Sergejus Muravjovas, tikslas – pristatyti ir aptarti kaip Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje  sekasi įgyvendinti dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvas.

Susirinkusieji aptarė kaip savivaldybės gali įtraukti gyventojus į miesto biudžeto paskirstymą, kaip tai prisideda prie didesnio savivaldybių skaidrumo ir gyventojų pasitikėjimo, o taip pat kokių rezultatų tokiomis iniciatyvomis galima pasiekti.

Renginyje savo patirtimi dalinosi svečiai iš Latvijos ir Gdansko savivaldybių.

Gdanske pirmasis dalyvaujamasis biudžetas įvyko 2013 metais, kur, patvirtinus atviro miesto koncepciją, siekta padidinti miestiečių įsitraukimą priimant sprendimus ir pakelti gyventojų pasitikėjimą vietos valdžia. Pirmaisiais iniciatyvos metais Gdansko savivaldybė leido dalyvaujamuoju būdu paskirstyti 250 tūkst. eurų.

Gdanske miestiečiai gali siūlyti tiek mažesnes idėjas seniūnijoms, tiek didesnes miestui. Jos skiriasi tuo, kad vieni pasiūlymai gali būti labiau aktualūs tik konkrečios seniūnijos gyventojams, o miestui skirtos idėjos turėtų atliepti viso miesto gyventojų poreikius. Abiem atvejais pasiūlymai turi atitikti miesto strategiją bei darnaus vystymosi kryptis.

Gyventojai turi galimybę teikti savo idėjas ir dėl jų balsuoti tiek internetu, tiek kiekvienoje seniūnijoje tam įrengtose specialiose vietose.

Pirmojo Lietuvoje dalyvaujamojo biudžeto iniciatorė Vilija Kvedaraitė Ramanauskienė konferencijos dalyviams pristatė kaip Alytaus miesto savivaldybei sekėsi įgyvendinti įvairius projektus, kuriuos inicijavo Alytaus miesto gyventojai.

2018 metais 1300 miestiečių balsavo už 15 projektų. Didžiųjų projektų kategorijoje laimėjo projektas „Miesto koncertinė erdvė“, mažųjų – „Čiuožykla prie Didžiosios Dailidės“. 2019 m. Alytaus miesto savivaldybė buvo suplanavusi skirti iki 25 tūkst. eurų mažos vertės projektams ir iki 150 tūkst. didelės vertės projektams įgyvendinti.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovė Ieva Dunčikaitė susirinkusiesiems  papasakojo kaip įgyvendinamas dalyvaujamasis biudžetas Kalvelių ir Eitminiškių gimnazijose.

2019 m. TILS kartu su Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje bei Vilniaus raj. Eitminiškių ir Kalvelių „Aušros“ gimnazijomis išbandė dalyvaujamuosius biudžetus. Moksleiviai diskutavo apie mokyklos poreikius, sužinojo, kaip priimami finansiniai sprendimai mokyklose ir miestuose, kartu sprendė, kaip išleisti nuo 1 iki 1,5 tūkst. eurų. Abiejose mokyklose dalyvavo absoliuti dauguma moksleivių nuo 5 iki 12 klasių.

TILS apklausos rodo, kad dalyvaujamasis biudžetas mokyklose buvo reikšmingas. Po iniciatyvos beveik 8 kartus padaugėjo moksleivių, teigiančių, kad labai gerai supranta, kaip veikia jų mokyklos biudžetas. Moksleivių, nieko nežinančių apie mokyklos finansus, sumažėjo daugiau nei 2 kartus.

Dalyvaujamasis biudžetas – tai būdas kartu su gyventojais spręsti kaip ir kam panaudoti turimas lėšas. Gyventojai patys siūlo  įvairias idėjas savo krašto gerovei kurti ir balsuodami renka labiausiai patikusias.

Kategorija:   Naujienos
Atgal