• Pirmas
  • Naujienos
  • Regionų komiteto plenarinėje sesijoje – apie COVID-19 poveikį miestams ir regionams

Regionų komiteto plenarinėje sesijoje – apie COVID-19 poveikį miestams ir regionams

2020-10-14 0 1860 Views

Miestai ir regionai atliko svarbų vaidmenį kovojant su pandemija, Europos regionų komiteto (RK) plenarinėje sesijoje teigė šio komiteto pirmininkas Apostolos Tzitzikostas, Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen bei Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Spalio 12 dieną prasidėjusioje sesijoje buvo pristatyta plataus masto Regionų komiteto ataskaita – pirmasis metinis miestų ir regionų barometras, apžvelgiantis regionų ir miestų padėtį COVID-19 krizės metu pandemijos poveikį sveikatai, ekonomikai ir bendruomenėms.

“Miestai ir regionai atliko svarbų vaidmenį kovojant su pandemija, tiek priimdami politinius sprendimus ir imdamiesi veiksmų, tiek įgyvendindami nacionalinės valdžios nustatytus reikalavimus. Vietos ir regionų valdžios institucijų išlaidos padidėjo, o pajamos – sumažėjo. Daugiau kaip 90 procentų ES regionų ir savivaldybių prognozuoja staigų pajamų sumažėjimą. Mes, regionų ir vietos vadovai, esame įsipareigoję bendradarbiauti ES ir nacionaliniu lygiais siekdami atgaivinti ekonomiką po pandemijos ir kurti atsparias ir tvarias bendruomenes,“ – teigė  RK pirmininkas Apostolos Tzitzikostas.

Minėtoje ataskaitoje RK atkreipia dėmesį į didelius regionų sveikatos priežiūros sistemų skirtumus, augantį kaimo ir miesto atotrūkį bei didėjančią ES teritorijų socialinę ir ekonominė nelygybę.

Pirmą kartą nuo savo kadencijos pradžios RK sesijoje dalyvusi Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen pažymėjo, kad regionai ir miestai bus ekonomikos gaivinimo šerdis, todėl priemonės „Next Generation EU“ ištekliai bus skirti didinti sveikatos priežiūros sistemų atsparumą.

„Europos fondai suteiks galimybę investuoti į naujas ligonines, geresnę įrangą ir tvirtesnes sveikatos priežiūros sistemas, o vietos valdžios institucijos turėtų tam vadovauti,“ – sakė U. von der Leyen.

Tris dienas trukusioje RK plenarinėje sesijoje dalyvavo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri pristatė ES Tarybai pirmininkaujančios Vokietijos prioritetus bei aptarė vietos ir regionų valdžios institucijų vaidmenį gaivinant Europos ekonomiką.

Vokietijos kanclerė pažymėjo, kad miestų ir regionų patirtis ir  įsipareigojimas padės  Europai įveikti šį sunkų laikotarpį.

„Mes, valstybių ir vyriausybių vadovai, be jūsų, kaip ir be Europos piliečių, galime nuveikti nedaug. Todėl norėčiau padėkoti visiems, kurie atsakingai žiūri į savo pareigas regionuose ir savivaldybėse. Įveikti šią krizę reikės milžiniškų pastangų, tačiau jei Europa susitelks, jai pavyks tai padaryti,” – teigė Vokietijos kanclerė, kreipdamasi į vietos valdžios atstovus.

Per tris sesijos, kurioje dalyvavo visi devyni Lietuvos delegacijos RK nariai, dienas RK priėmė rekomendacijas dėl 26 atskirų ES teisės aktų punktų, kurių kiekvienas gali prisidėti prie ES ekonomikos gaivinimo.

Kaip ir kiekvienų metų spalio mėnesį, RK plenarinė sesija sutapo su Europos regionų ir miestų savaite. Šiemet dėl COVID-19 pandemijos  jos renginiai vyks daugiausiai nuotoliniu būdu. Tai vienintelis didžiausias EK organizuojamas renginys, kuriame dalyvauja 800 partnerių ir daugiau kaip 9 000 užsiregistravusių dalyvių.

Kategorija:   Naujienos
Atgal