• Pirmas
  • Naujienos
  • Merai: tiesiogiai renkamas meras turėtų išlikti savivaldybės tarybos vadovu, užtikrinančiu politinį stabilumą

Merai: tiesiogiai renkamas meras turėtų išlikti savivaldybės tarybos vadovu, užtikrinančiu politinį stabilumą

2021-04-30 0 4484 Views

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) taryba, vienijanti visų 60 šalies savivaldybių vadovus, kreipsis į Seimą ragindama, kad Konstitucijoje būtų įtvirtintas dabartinis tiesiogiai renkamo mero – savivaldybės tarybos vadovo – statusas.

LSA tarybos nutarime, priimtame balandžio 30 dieną, penktadienį, vykusiame nuotoliniame posėdyje, raginama Konstitucijoje įtvirtinti šias nuostatas: savivaldybės meras yra savivaldybės tarybos narys, jos pirmininkas ir savivaldybės vadovas, atstovaujantis savivaldybei ir vykdantis įstatymuose nustatytus įgaliojimus; jis renkamas remiantis visuotine, lygia ir tiesiogine rinkimų teise, slaptu balsavimu.

Tiesioginius merų rinkimus vienbalsiai palaikantys merai kreipdamiesi į Seimo narius akcentuoja, kad jau antrą kadenciją veikianti tiesioginių merų rinkimų sistema užtikrina politinį stabilumą, savivaldybių veiklos tęstinumą, pateisina gyventojų lūkesčius ir stiprina jų pasitikėjimą vietos savivalda.

„Jau šešerius metus Lietuvoje veikianti sistema įrodė, kad savivaldybės stabiliausiai ir efektyviausiai dirba tada, kai būtinų sprendimų priėmimo nestabdo politinės manipuliacijos ar partiniai interesai. Gyventojų išrinktas meras, kuris vadovauja savivaldybės tarybai ir planuoja jos veiklą, geriausiai užtikrina, kad būtų vykdomi įsipareigojimai vietos gyventojams,“ – šalies merų poziciją apibendrina LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, dabartinė sistema veikia ir todėl, kad turėdamas gyventojų suteiktą pasitikėjimo mandatą, meras priima visai savivaldybei svarbius sprendimus – kontroliuoja ir prižiūri savivaldybės viešojo administravimo institucijų, įstaigų ir įmonių vadovų veiklą, teikia savivaldybės administracijos direktoriaus kandidatūrą, atstovauja savivaldybei bendradarbiaujant su kitomis savivaldybėmis, valstybės ir užsienio šalių institucijoms,  taip pat –  teisme, regionų plėtros tarybos kolegijoje.

LSA tarybos pozicijai palaikymą išsakė posėdyje dalyvavę Laisvės, Socialdemokratų, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal