• Pirmas
  • Naujienos
  • RK sesijoje – pandemijos poveikio analizė bei klimato kaitos iššūkiai

RK sesijoje – pandemijos poveikio analizė bei klimato kaitos iššūkiai

2021-10-14 0 6607 Views

Spalio 11 -14 dienomis Briuselyje vykusioje 146-oji Europos Regionų komiteto (RK) plenarinėje sesijoje didžiausias dėmesys buvo skirtas pandemijos poveikiui regionams bei miestams, vietos valdžios vaidmeniui įgyvendinant žaliąją pertvarką ir valdant klimato kaitą bei Konferencijos dėl Europos ateities galimybėms.

RK sesija prasidėjo komiteto pirmininko Apostolos Tzitzikosto 2021 metų regionų ir vietos barometro pristatymu, kuriame pabrėžta, kad biudžeto sumažinimas 180 mlrd. eurų kelia didžiulį pavojų regionų ir vietos finansams. Šiame dokumente pateikiama išsami ataskaita apie  pandemijos poveikį Europos Sąjungos (ES) regionams, miestams bei miesteliams. Vėliau  vykusioje diskusijoje komiteto nariai su Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoju Maroš Šefčovič pasikeitė įžvalgomis, kaip regionams sekasi atsigauti po pandemijos, kaip miestai prisideda prie žaliosios pertvarkos, kaip bendradarbiaujama su nacionalinėmis vyriausybėmis ir ES institucijomis.

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys  Virginijus Sinkevičius kartu su sesijos svečiais ir nariais aptarė iššūkius, su kuriais susiduria Bendrijos vyriausybės, siekdamos apsaugoti pasaulio biologinę įvairovę ir spręsti klimato krizę. Šioje diskusijoje Europos aljanso politinės grupės vardu pasisakė ir Lietuvos delegacijos RK narys, Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas, kuris pažymėjo, kad komitetas ir Europos aljanso grupė visiškai pritaria Europos Komisijos raginimui sukurti visapusiškesnį pasaulinį klimato valdymą, kuriame miestai ir regionai užimtų svarbią vietą ir prisidėtų prie klimato kaitos priemonių įgyvendinimo.

Keturias dienas trukusios sesijos pabaigoje už demokratiją ir demografiją atsakinga Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja Dubravka Šuica pristatė Europos Komisijos poziciją dėl Konferencijos dėl Europos ateities.  Buvo akcentuota, jog ateinančiais mėnesiais labai svarbu, kad RK nariai, įskaitant Konferencijos dėl Europos ateities delegacijos bei vietos dialogus organizuojančius narius, įsipareigotų aktyviai dalyvauti daugiakalbėje skaitmeninėje platformoje ir teiktų idėjų, susijusių su priimtomis politinėmis rekomendacijomis ir strateginiais pasiūlymais, taip pat vietos dialogų metu gautais pasiūlymais.

Sesijoje buvo priimtos ir dvi rezoliucijos: Rezoliucija dėl COP 26 ir Rezoliucija dėl metinio regionų ir vietos barometro bei septynios nuomonės.

Ši RK sesija buvo surengta kartu su kasmetine Europos regionų ir miestų savaite (angl. EURegionsWeek) – didžiausiu kasmetiniu Briuselyje organizuojamu renginiu, suburiančiu  visos Europos regionus ir miestus, taip pat –  jų politinius atstovus, ekspertus ir mokslininkus. Šiais metais renginiuose daugiausia dėmesio skirta pastangoms užtikrinti žaliąjį ir skaitmeninį atsigavimą bei regionų ir miestų indėlį į Konferenciją dėl Europos ateities.

Kategorija:   Naujienos
Atgal