• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – diskusija su SAM dėl sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos

LSA valdyboje – diskusija su SAM dėl sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos

2021-10-22 0 7325 Views

Dauguma šalies savivaldybių, siekdamos pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą bei kokybę gyventojams, yra pasiruošusios dalyvauti sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkoje, tačiau vis dar pasigenda aiškumo, kaip pertvarka bus vykdoma. Tik turėdamos aiškius atsakymus, savivaldybės galės ieškoti geriausių sprendimų, kokias paslaugas palikti teikti vietoje, o kokių paslaugų teikimą organizuoti prisijungiant prie kitų sveikatos priežiūros įstaigų.

Tai atskleidė Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atlikta apklausa, kurioje atsakymus pateikė daugiau nei du trečdaliai savivaldybių. Tema aptarta ir šiandien, spalio 22 dieną,  išplėstiniame LSA valdybos posėdyje surengtoje merų bei Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovų diskusijoje dėl pertvarkos modelio.

Įvairios savivaldybėse jau yra įvykę ir vyksta susitikimai su SAM bei teritorinių ligonių kasų atstovais, tačiau savivaldybėms vis dar kyla nemažai klausimų.

Diskusijoje merai akcentavo, kad vis dar neaišku, kaip bus skirstomas finansavimas bei įgyvendinami investiciniai projektai jei pertvarka bus įgyvendinta, taip pat – kaip ji  palies pirminę sveikatos grandį: kaip keisis paslaugų teikimas, ar pagerės paslaugų kokybė, kaip bus sprendžiamas specialistų pritraukimo ar eilių mažinimo klausimas.

Daug neaiškumų kelia ir planuojamas Greitosios medicinos pagalbos (GMP) centralizavimas, savivaldybių vaidmuo jame, terminai, personalo likimas ir kita.

LSA valdybos nariai atkreipė SAM dėmesį, kad savivaldybės pasigenda platesnio ministerijos požiūrio į sveikatos įstaigų pertvarkos procesą regionuose. Pasak jų, nematant bendros Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų tinklo vizijos ir nežinant, kokias paslaugas planuojama teikti aplinkiniuose rajonuose, savivaldybėms sudėtinga apsispręsti dėl paslaugų teikimo modelio.

Diskusijoje keltas klausimas ir dėl privačių bei savivaldybėms priklausančių viešųjų sveikatos įstaigų bendradarbiavimo, galimybių pertvarkos efektyvumą bandyti pilotiniais projektais atskirose savivaldybėse.

 

 

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal