• Pirmas
  • Naujienos
  • Briuselyje aptartas ES miestų ir regionų vaidmuo atkuriant Ukrainą

Briuselyje aptartas ES miestų ir regionų vaidmuo atkuriant Ukrainą

2022-10-14 0 2716 Views

Spalio 10  – 13 dienomis Briuselyje vyko Europos Regionų komiteto (RK) plenarinė sesija, kurią tradiciškai lydėjo Europos regionų ir miestų savaitės renginiai.

RK pirmininkas Vasco Alvesas Cordeiro, už Sanglaudą ir reformas atsakinga Europos Komisijos narė Elisa Ferreira bei Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola  pakvietė nacionalinių, regioninių bei vietinių valdžių atstovus suvienyti jėgas ir paspartinti investicijas į sanglaudos politiką, taip mažinant skirtumus tarp skirtingų regionų, kurios sukėlė pastarųjų metų krizės – Covid pandemija bei karas Ukrainoje.

Reaguodamas į spalio 10 dieną Rusijos vėl surengtą Ukrainos apšaudymą, V. A. Cordeiro komiteto vardu pareiškė „griežtai smerkiąs žiaurius išpuolius, nukreiptus prieš civilius ir civilinę infrastruktūrą visoje šalyje“ ir patikino Ukrainos kolegas, kad RK visapusiškai su jais solidarizuojasi kovoje už demokratiją ir laisvę. Spalio 11 d. komitete priimta nuomonė „ES miestų ir regionų vaidmuo atkuriant Ukrainą“, kurioje pateiktos  rekomendacijos, apimančios įvairius atkūrimo etapus. Taip pat pažymima, kad ilgalaikė parama Ukrainai turėtų būti skirta atkuriant socialinę infrastruktūrą, kad nuo karo bėgti priversti žmonės turėtų galimybę grįžti į savo namus, bei nepamirštant siekio sumažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Plenarinėje sesijoje taip pat priimtos nuomonės dėl Europos transeuropinio transporto tinklo (TEN-T) ir Naujosios judumo mieste sistemos – vietos ir regionų valdžios institucijos raginamos aktyviau dalyvauti diegiant ir plėtojant tvarias ir prieinamas transporto sistemas ES regionuose ir miestuose.

Iš viso sesijoje priimta 16 nuomonių ir viena rezoliucija, aptarta 27-oji Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija, diskutuota dėl Europos ateities bei dėl naujo sanglaudos aljanso ir kitomis temomis.

Plenarinėje sesijoje dalyvavo šie Lietuvos delegacijos nariai: Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas,  Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas ir Viniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal