• Pirmas
  • Naujienos
  • Sakartvelo vietos valdžios atstovams pristatyta Lietuvos savivaldybių patirtis
R. Žakaitienė, A. Kalindra, F. Rossi, N. Rosebashvili

Sakartvelo vietos valdžios atstovams pristatyta Lietuvos savivaldybių patirtis

2023-06-06 0 3181 Views

Lietuvos savivaldos patirtis įgyvendinat regionų plėtros ir finansų politiką šiandien Tbilisyje buvo pristatyta Sakartvelo vietos valdžios atstovams. Tarptautinį seminarą abiejų šalių savivaldybėms surengė Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) kartu partneriais – Sakartvelo Nacionaline savivaldybių asociacija bei Europos savivaldybių ir regionų taryba (CEMR).

„Regionų plėtra ir finansų politika yra esminės vietos savivaldos sritys. Mūsų siekis – sukurti stiprius, konkurencingus ir tvarius regionus, stiprinti tiek gyvenimo kokybę, tiek savivaldos balsą visose valstybės valdymo grandyse,“ – sakė LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Tiek ji, tiek renginyje dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Sakartvele Andrius Kalindra akcentavo, kad Rytų partnerystės šalių, tarp jų – Sakartvelo, europinė integracija yra vienas svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų.

Akmenės rajono vicemeras Tomas Martinaitis pristatė Lietuvos regionų politikos formavimo ir įgyvendinimo principus, viešųjų paslaugų plėtrą, Europos Sąjungos 2021-2027 metų finansinės perspektyvos investicijų teikiamas galimybes.

Apie konkretaus projekto – „Tauragė+” patirtį kalbėjusi Tauragės regiono plėtros tarybos administracijos vadovė Jurgita Choromanskytė akcentavo, kad riboti resursai šiuo atveju tapo ne kliūtimi, o pagrindiniu sėkmingo keturių savivaldybių bendradarbiavimo katalizatoriumi. Pasak J. Choromansktytės, kol kas vienintelis toks Lietuvoje, šis funkcinis bendradarbiavimas ir apjungiami resursai padeda savivaldybėms spręsti tokius sudėtingus ir daugiasluoksnius klausimus kaip viešasis regioninis transportas, investicijų pritraukimas, visuomenės sveikata, nuotekų valdymas ar turizmo informacija.

Seminare apie skirtingų valdžios lygių savivaldos bendradarbiavimą kalbėję Sakartvelo Nacionalinės savivaldybių asociacijos direktorius Davidas Melua bei Poti miesto meras Beka Vacharadzė pabrėžė iniciatyvų, kurios ateina „iš apačios“, svarbą.

Finansų valdymui skirtoje renginio dalyje LSA direktorė R. Žakaitienė supažindino seminaro dalyvius su Lietuvos savivaldybių veiklos specifika, savarankiškomis ir valstybės deleguotomis jų funkcijomis, santykį su centrinės valdžios institucijomis, biudžeto sandara ir pajamomis, galimybėmis skolintis investiciniams projektams, vykdomiems prisidedant prie ES paramos.

Tbilisio miesto savivaldybės finansų departamento vadovas Gaioz Talakvadze pristatė Sakartvelo sostinės biudžeto prioritetus ir jo formavimo iššūkius.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal