• Pirmas
  • Naujienos
  • Vyriausybės nariai susitiko su savivaldybių merais. LSA prezidentas R. Malinauskas: „Tikimės didelių poslinkių vietos savivaldos srityje”
130122-5

Vyriausybės nariai susitiko su savivaldybių merais. LSA prezidentas R. Malinauskas: „Tikimės didelių poslinkių vietos savivaldos srityje”

2013-01-22 0 925 Views

Aplinkos ministerijos viceministras A. Petkus, atsakydamas į savivaldybių pateiktą klausimą dėl Lietuvai ES nustatytų atliekų tvarkymo užduočių, kurių vykdymas deleguotas savivaldybėms ir 2012 m. priimtų Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimų įgyvendinimo, pripažino, jog esama padėtis atliekų tvarkymo sistemoje nepatenkinama, abejojo sėkmingu lėšų įsisavinimu, užsibrėžtų tikslų įgyvendinimu.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras A. Bitinas, atsakydamas į klausimą dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teisinio reguliavimo tobulinimo ir paramos būstui įsigyti ar išnuomoti poreikio tenkinimo perspektyvos, pasiūlė tris kryptis: skirti nuompinigius socialiniam būstui nuomoti, išperkamąją nuomą ir privatizavimo galimybę. Dėl socialinių išmokų merai išgirdo pažadą, kad jau 2013 m. Seimo pavasario sesijoje bus siūloma priimti įstatymo pataisas, kurios padidins savivaldybių teises išmokant socialines pašalpas. Ketinama praplėsti savivaldybių galias, kurios leis sumažinti piktnaudžiavimo pašalpomis atvejus ir griežčiau sudrausminti asmenis, nenorinčius dirbti. O nuo 2014 metų visose savivaldybėse bus įvestas vieningas socialinių pašalpų mokėjimo modelis. Koks jis bus ministerija pažadėjo spręsti kartu su merais. Kalbėdamas apie jaunimo nedarbo problemas, viceministras apgailestavo, kad Darbo birža netiesiogiai, bet skatina jaunimo migraciją. Jo nuomone, reikia „išskalbti” darbo rinką ir pakvietė teikti idėjas ir pasiūlymus.

130122-2   130122-1

Sveikatos apsaugos ministro patarėja J. Kumpienė išsakė ministerijos pritarimą savivaldybių teisei ir pareigai reguliuoti pirminės sveikatos priežiūros paslaugų tiekėjų išdėstymą taip pat ir steigiant privačias pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas, nors įstatyminės nuostatos atstatymui gali prieštarauti Ūkio, Teisingumo ministerijos ir LR Konkurencijos Taryba, kadangi gali būti pažeistos konkurencinės laisvės ribos. Dėl galimybės slaugos paslaugų namuose organizavimo ir finansavimo funkcijos perdavimo savivaldybėms kaip valstybės deleguotos funkcijos su specialia dotacija, sveikatos reikalų ministerija akcentuoja situacijos dviprasmiškumą. Slaugos klausimų sprendimas priklauso sveikatos reikalų ministerijai, o globos – jau socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Tokia padėtis apsunkina sprendimų priėmimą. Tarpžinybinio bendradarbiavimo reikia ir sprendžiant daugelį kitų vietos savivaldai rūpimų klausimų. Patarėja išreiškė abejones dėl galimybės didinti slaugos namuose paslaugų finansavimą.
Žemės ūkio ministras V. Jukna tik bendrais bruožais atsakė į klausimus dėl nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamą turtą atkūrimo proceso užbaigimo, dėl bendruomenių inicijuotos vietos plėtros, dėl valstybinių (valstybės perduotų savivaldybėms) funkcijų. Jo siūlomos sisteminės diskusijos dėl problemų Žemės ūkio ministerijos kuruojamose srityse ir finansavimo klausimų bus pratęstos sausio 24 d. susitikime ministerijoje.
Daugelis ministrų kvietė diskutuoti, bendrauti, kartu dirbti. Į daugelį klausimų turėtų būti atsakyta Seimo pavasario sesijos metu, daug reikalingų teisės aktų pakeitimų jau pateikta parlamentarams.
Po ministrų pasisakymų, susitikimui pirmininkavęs A. Butkevičius suteikė žodį gausiai susirinkusiems vietos savivaldos atstovams – Ignalinos rajono savivaldybės rajono merui B.. Ropei, Alytaus rajono savivaldybės merui A. Vrubliauskui ir Kauno miesto savivaldybės merui A. Kupčinskui.
Baigdamas pirmąjį susitikimą Ministras Pirmininkas sakė tokių kaip šiandien bendrų vietos savivaldos problemų aptarimų tikisi nors keleto kartų per metus, o jei bus konkrečių pasiūlymų ir dažniau. LSA prezidentas R. Malinauskas teigė tikintis didelių poslinkių vietos savivaldos srityje, kadangi dauguma šios, 16-osios Vyriausybės programos nuostatų ne tik priimtinos, bet ir ilgai lauktos, bei siektos. „Tik kad nebūtų kaip su 15-taja Vyriausybe, su kuria pirmas merų susitikimas buvo ir paskutinis – juokavo po susitikimo R. Malinauskas.
2013 metų gruodžio 13 dieną Lietuvos savivaldybių asociacija pasveikino šešioliktosios LR Vyriausybės narius, pradėjus eiti pareigas, ir iškart paprašė ministrų rasti laiko susitikti su vietos savivaldos atstovais aptarti aktualiausius savivaldybėms klausimus. Pirmasis į susitikimą pakvietė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. LSA vadovybė jau susitiko ir su socialinės apsaugos ir darbo ministre A. Pabedinskiene, aplinkos ministru V. Mazuroniu, švietimo ir mokslo ministru D. Pavalkiu. Jau paskirtos susitikimo datos su Vidaus reikalų, Žemės ūkio, Ūkio, Kultūros ir kitų ministerijų vadovais. Iki vasario vidurio planuojama susitikti su beveik visais 16-osios Vyriausybės ministrais.

Kategorija:   Naujienos
Atgal