• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybėms šiemet truks mažiausiai 41 mln. litų mokinio krepšelio lėšų

Savivaldybėms šiemet truks mažiausiai 41 mln. litų mokinio krepšelio lėšų

2012-02-09 0 839 Views

Daugiausiai neigiamos įtakos šių metų ugdymo procesui turės Vyriausybės praėjusių metų pabaigoje patvirtinta 2012 m. mokinio krepšelio metodika, dėl kurios pakeitimų mokinio krepšelis mažinamas 30 mln. litų. Nutarimas buvo priimtas neatsižvelgiant į tai, kad LSA nepritarė mokinio krepšelio metodikos pakeitimams, o ypač – siūlymui sumažinti miestelių ir kaimo vidurinių mokyklų finansavimą nuo 4 iki 25 proc. Dėl šio siūlymo savivaldybės bus proverstos naikinti kaimo mokyklas.

Pagal metodiką, kaimo vidurinėse mokyklose iki 300 mokinių 9–12 klasių mokiniams koeficientai bus mažinami vidutiniškai 25 proc., vidurinėse mokyklose nuo 301 iki 500 mokinių 5–12 klasių mokiniams koeficientai mažinami vidutiniškai 4 proc., o vidurinėse mokyklose nuo 501 mokinių koeficientai 5–8 klasės mokiniams – 5 proc.

Skaudžių pasekmių ugdymo procesui turės ir dar mažiausiai 30 mln. litų mokinio krepšelio lėšų išėmimas nuo 2012 m. rugsėjo 1 d. dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus. Kaip vieną iš taisytinų dalykų savivaldybės išskiria ir neproporcingą mokinių skaičiaus ir klasių komplektų skaičiaus mažėjimą bei lėšų trūkumą aukštos kvalifikacijos mokytojų atlyginimams.

Savivaldybių nuomone, vienas iš būdų pagerinti situaciją – mažinti mokinių vidurkį klasėse kaimiškosiose mokyklose, miesto mokyklų 1-4 klasėse bei miesto pagrindinių mokyklų 9-10 klasėse. Taip pat – suteikti savivaldybėms daugiau savarankiškumo perskirstant mokinio krepšelio lėšas bei skirti savivaldybėms lėšų mokinio krepšelio administravimui, panašiai, kaip yra skiriamos lėšos socialinės paramos administravimui.

Iš viso mokinio krepšelio reikmėms finansuoti savivaldybėms 2012 m. skirta 2,018592 mlrd. Lt. Tai yra 5,3 procento mažiau nei buvo skirta pernai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal