• Pirmas
  • Naujienos
  • „Nacionalinės sveikatos priežiūros sistemai neturi rūpėti nei savivaldybių ribos, nei kvotos, nei finansavimas” – sakė sveikatos apsaugos ministras susitikime su LSA vadovybe
130107-1

„Nacionalinės sveikatos priežiūros sistemai neturi rūpėti nei savivaldybių ribos, nei kvotos, nei finansavimas” – sakė sveikatos apsaugos ministras susitikime su LSA vadovybe

2013-01-08 0 803 Views

 

2013 metų gruodžio 13 dieną Lietuvos savivaldybių asociacija pasveikino šešioliktosios LR Vyriausybės narius, pradėjus eiti pareigas, ir iškart paprašė ministrų rasti laiko susitikti su vietos savivaldos atstovais aptarti aktualiausius savivaldybėms klausimus. Pirmasis į susitikimą pakvietė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

  130107-2   130107-5  

Sausio 7 d., pirmadienį, Sveikatos apsaugos ministerijoje LSA prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, LSA direktorė Roma Žakaitienė, LSA valdybos nariai – A. Vrubliauskas, Alytaus rajono, R. Juška, Jurbarko rajono, B. Ropė, Ignalinos rajono ir J. Jarutis, Kupiškio rajono savivaldybių merai, LSA konsultantė socialiniais klausimais Gražina Šapalaitė su ministru, ministerijos specialistais ir įvairių medicinos įstaigų atstovais aptarė klausimus, kylančius savivaldybėms, įgyvendinant teisės aktuose numatytas sveikatos priežiūros funkcijas.

130107-6    130107-3   130107-4

Druskininkų meras R. Malinauskas, vardindamas svarbiausias sveikatos priežiūros problemas, pabrėžė, kad jos aktualiausios visoms 60-čiai savivaldybių, kurioms atstovauja LSA. Viena jų, jog Sveikatos apsaugos ministerija rengdama teisės aktus, tiesiogiai liečiančius savivaldybių vykdomas funkcijas, nederina su savivaldybėmis – tai jose dirbantiems specialistams kelia nemažai problemų.
Susitikimo metu buvo daug diskutuota dėl kompleksinės, sisteminės greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo pertvarkos, kad visi Lietuvos gyventojai laiku sulauktų kvalifikuotos pagalbos. Ministras pažadėjo peržiūrėti dabartinę situaciją, stebėti padėtį ir po to priimti sprendimus.
LSA atstovų nuomone būtina spręsti ir privačių pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų steigimo reguliavimo klausimus, kurių steigimas šiuo metu nėra paremtas racionaliu jų išsidėstymu savivaldybės teritorijoje jau įsteigtų sveikatos priežiūros įstaigų bei gyventojų tankumo atžvilgiu, kaip dalyvaus privačios sveikatos priežiūros įstaigos bendroje nacionalinėje įstaigų sistemoje, kurios yra finansuojamos taip pat iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, tačiau nėra vienodai atskaitingos bei atsakingos įgyvendinant valstybės vykdomą sveikatos priežiūros politiką tenkinant gyventojų sveikatos priežiūros poreikius.
Savivaldybes neramina ir kokiu būdu bus atsakingos savivaldybės už pirminės sveikatos priežiūros įstaigų plėtrą, ar bus numatyta ne tik platesnė savivaldybių atsakomybė bet ir platesni savivaldybių įgaliojimai; kokie Sveikatos apsaugos ministerijos planai, įgyvendinant valstybės deleguotą savivaldybėms funkciją – organizuoti antrinę ir tretinę sveikatos priežiūrą, keičiant savivaldybių įgaliojimus bei atsakomybę ir t.t.
Į klausimus atsakė ministro patarėjos J. Kumpienė, ir N. Ribokienė.
Ministras V. P. Andriukaitis džiaugėsi, kad jo ir LSA vadovybės požiūris dėl sveikatos priežiūros paslaugų tobulinimo sutampa. „Netekom valstybės išteklių, specialistų, išnyko ribos tarp privačių ir valstybinių įstaigų, todėl labai gerai, kad keliate tas pačias problemas. Norėčiau, kad mūsų susitikimą transliuotų radijas ir visi galėtų girdėti mūsų pokalbį. Stovime kryžkelėje, – sakė ministras, – situacija sudėtinga, bet privalome sukurti vieningą nacionalinę sveikatos priežiūros sistemą, kurios neribotų nei savivaldybės ribos, nei finansavimas, nei kvotos”. Ministras pažadėjo, kad LSA atstovai bus kviečiami dalyvauti ministerijos posėdžiuose, kuriuos planuojama rengti nuolat.
Vieną susitikime keltą klausimą dėl slaugos paslaugų namuose organizavimo būtina spręsti kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Susitikimas su ministre Algimanta Pabedinskiene numatytas sausio 10 d., ketvirtadienį.

Kategorija:   Naujienos
Atgal