2013.04.19-1

Aktyvios bendruomenės keičia Lietuvą

2013-04-23 0 990 Views

Lietuvoje jau veikia beveik 2 tūkst. bendruomenių. Didėjantis jų skaičius, pasak Prezidentės, akivaizdžiai rodo žmonių norą patiems aktyviai dalyvauti kuriant valstybę ir bendromis jėgomis ieškoti geriausių savo krašto problemų sprendimo būdų. Šalies vadovės teigimu, įgyvendindamos sumanias vietos gyventojų idėjas, bendruomenės keičia kaimo ir miesto žmonių gyvenimą. Kartu jos yra ir geras pilietiškumo pavyzdys.

„Keisti Lietuvą gali kiekvienas iš mūsų. Susitelkę tampame dar stipresni. Tai daro ir aktyvios vietos bendruomenės. Jos yra svarbi pilietinė jėga, svariai prisidedanti prie permainų ne tik savo krašte, bet ir visoje Lietuvoje. Jų iniciatyvos, idėjos ir visai Lietuvai svarbūs darbai turi sulaukti deramo dėmesio ir valstybės palaikymo”, – sakė Prezidentė. Valstybės vadovės teigimu, vietos valdžia turėtų aktyviau bendradarbiauti su veikliomis bendruomenėmis, dažniau jas pasitelkti teikiant socialines, kultūrines ir švietimo paslaugas. Kaišiadorių rajone šalies vadovė apsilankė Kalvių ir Vilūnų kaimų bendruomenėse, susipažino su jų gyvenimu ir iniciatyvomis.

Pasak LSA direktorės Romos Žakaitienės, susitikimo metu kaimo bendruomenės pareiškė pageidavimą, kad būtų tęsiama programa „Lyder” ir atsisakyta nuostatos taikyti viešuosius pirkimus nebrangiems projektams, kuriuos dažniausiai ir įgyvendina bendruomenės. Miesto bendruomenių atstovai skundėsi, kad trūksta patalpų ir geresnio bendradarbiavimo su savivaldybių pareigūnais. Kalbėdami apie finansavimą visi pabrėžė, kad reikalingos įstatymų pataisos dėl 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio ribojimo biudžetinėms įstaigoms. Tai užtikrintų geresnę finansinę paramą visoms nevyriausybinėms organizacijoms.

Kategorija:   Naujienos
Atgal