• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos savivaldybių patirtis vietos energetikos vystymo srityje – Ukrainos savivaldybėms
URM-logo11-265x300

Lietuvos savivaldybių patirtis vietos energetikos vystymo srityje – Ukrainos savivaldybėms

2013-08-02 0 750 Views

Gorodnios, Menos ir Ščorso miestuose surengtų, seminarų metu Lietuvos patirtimi daugiabučių namų apšiltinimo, centralizuoto šilumos tiekimo sistemų modernizavimo, atsinaujinančių vietos energetikos šaltinių diegimo, anglies dvideginio emisijų mažinimo, atliekų tvarkymo srityse dalinosi Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja aplinkosaugos ir energetikos klausimais Ieva Andriulaitytė, o Europos Sąjungos iniciatyvas šiose srityse bei paramos kaimyninėms šalims galimybes pristatė LSA patarėjas Europos Sąjungos klausimais Arūnas Gražulis.

Seminarų dalyviai – Ukrainos vietos savivaldos politikai, administracijų specialistai, vietos bendruomenių aktyvistai intensyviai domėjosi Lietuvos patirtimi bei jos pritaikymo Ukrainoje galimybėmis. Pažymėtina, jog Ukrainos vietos savivalda šioje srityje turi itin didelių ambicijų, pavyzdžiui, apibendrindamas 15 tūkst. gyventojų turinčios Gorodnios mieste surengto seminaro rezultatus, šio miesto meras Andrejus Bogdanas ne tik iškėlė pasiūlymą savivaldybei prisijungti prie „Merų pakto” iniciatyvos, tačiau ir įvardijo konkrečius seminare aptartų nedidelių Lietuvos savivaldybių įgyvendintų projektų vietos energetikos plėtros pavyzdžius, kuriuos visų pirma riektų įgyvendinti šiame mieste.

Lietuvoje ne kartą lankęsis Ščorso miesto meras Romanas Zubas su neslepiamu susižavėjimu aptarė ir pavyzdžiu Ukrainai pristatė pradinėje šio projekto programoje nenumatytą temą – Lietuvos dar 1994-1995 m. įvykdytų vietos savivaldos sistemos reformų, kuomet buvo sukurtos stambios savivaldybės, patirtį. Šiuo metu Ukrainoje veikia iš sovietinių laikų paveldėta keleto lygių vietinės valdžios sistema, pasižyminti vietos savivaldos darinių gausa, bei sunkumais derinant skirtingus jų siekius toje pačioje teritorijoje. Kita tema, kiek išeinanti už energetikos politikos ir „Merų pakto” susitarimo ribų, tačiau sukėlusi itin didelį Ukrainos partnerių susidomėjimą visose savivaldybėse, tapo buitinių atliekų tvarkymo reglamentavimas bei praktinis jo įgyvendinimas.

Aptardamas Menos mieste įvykusio seminaro rezultatus šio miesto mero pavaduotojas Jurijus Stalničenko pabrėžė edukacinį tokių renginių poveikį – į seminarą gausiai susirinkę vietos bendruomenės atstovai ne tik susipažino su panašias starto pozicijas prieš dvi dešimtis metų turėjusios Lietuvos pasiekimais, tačiau ir turėjo galimybę naujoje perspektyvoje įvertinti iššūkius, su kuriais susiduria miesto valdžia ir kuriuos ji turi spręsti ne tik be ES, tačiau neretai ir be centrinės šalies valdžios paramos.

Visų trijų Ukrainos miestų vadovai pritarė NVO „Dobročin”, vadovo Oleksandro Pidgorny teiginiui, jog Lietuvos pavyzdys tokiam regionui, kaip Černigovo sritis (trečdalio Lietuvos dydžio, sudaryta daugiausiai iš nedidelių savivaldybių) yra itin naudinga. Dėl šios priežasties pastaruoju metu stebimas šio, Ukrainos Šiaurės Vakarų regiono savivaldybių susidomėjimas ryšiais su Lietuva, galimybėmis bendradarbiauti su kolegomis Lietuvos savivaldybininkais, tam panaudojant Lietuvos Respublikos vystomojo bendradarbiavimo programos bei ES vystomojo bendradarbiavimo programų paramą.

Šie seminarai buvo surengti įgyvendinant Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos finansuotą projektą „Darnios energetikos planavimas: tarptautinis bendradarbiavimas ir gerosios patirtys siekiant Merų pakto įgyvendinimo” (angl. „Sustainable Energy Planning: International Cooperation & Best Practices towards the Covenant of Mayors”), kurio vadovaujančiuoju partneriu buvo NVO „Dobrochin”, o partneriu – Lietuvos savivaldybių asociacija.

                   LVB logo

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal