• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – siūlymai tobulinti apleistų pastatų priežiūrą
031 1200

LSA valdyboje – siūlymai tobulinti apleistų pastatų priežiūrą

2016-04-19 0 994 Views

Antradienį, balandžio 19 dieną, vykusiame posėdyje valdyba pritarė šiuo metu Seime registruotam Vietos savivaldos įstatymo projektui, kurio esminis siūlymas – nustatyti prievolę ir toms savivaldybėms, kuriose gyventojų skaičius yra mažesnis kaip 30 tūkstančių, nuo 2017 metų įsteigti juridinį asmenį – savivaldybės kontrolės ir audito tarnybą, kurią sudarytų ne mažiau kaip du darbuotojai. Šiuo metu yra tik viena savivaldybė, kurioje tokia tarnyba nėra įsteigta. Dar 11 savivaldybių dirba po 1 darbuotoją ir kartais kai kurios jų yra vertinamos kaip neužtikrinančios audito kokybės.

Įstatymo projektui įgyvendinti metams iš viso papildomai reikėtų apie 177,1 tūkst. eurų. Savivaldybei, kurioje šiuo metu Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyboje yra įsteigtas arba užimtas tik vienas etatas, naujam etatui įsteigti papildomai metams iš savivaldybės biudžeto reikėtų skirti apie 16,1 tūkst. eurų. Todėl LSA valdybos nutarime taip pat prašoma Seimo ir Vyriausybės skirti nuo 2017 metų savivaldybėms pakankamas lėšas įgyvendinti minėtas įstatymo pataisas, jei jos bus priimtos.

024 1200

Valdybos nariai svarstė ir savivaldybėms aktualias apleistų bei neeksploatuojamų pastatų naudojimo problemas. Viena jų yra ta, kad, norint atlikti kurio nors statinio techninės priežiūros patikrinimą, neretai būna sudėtinga rasti statinio savininką. Todėl LSA valdyboje buvo priimtas nutarimas, kuriame prašoma papildyti aplinkos ministro įsakymu patvirtintą Statinių naudojimo priežiūros tvarkos aprašą ir leisti savivaldybių specialistams surašyti Statinio techninės priežiūros aktą neeksploatuojamiems statiniams nedalyvaujant jų savininkui.

022 1200

Nutarimu taip pat siūloma numatyti Aplinkos apsaugos rėmimo programoje 2016 m. tiesioginį finansavimą bešeimininkio turto griovimui ir teritorijų sutvarkymui. Savivaldybės, kurios teismų sprendimais turi perimti bešeimininkius statinius, neturi pakankamų finansinių galimybių juos nugriauti ir sutvarkyti šiukšlėmis užterštas teritorijų.

011 1200

Išsamiau apleistų pastatų tvarkymo problemas, aktualias daugeliui savivaldybių, valdybos nariai pasiūlė aptarti artimiausiame LSA žemės valdymo ir kaimo reikalų komiteto posėdyje.

035 1200

LSA valdybos nariai daug dėmesio skyrė ir atsakingo verslo savivaldybėse klausimui bei diskutavo su Lietuvos atsakingo verslo asociacijos LAVA direktore Audrone Alijošiute, kuri apžvelgė atsakingo verslo praktiką, priemones ir poveikį.

Valdyboje buvo patvirtinta ir LSA narių atstovų suvažiavimo, kuris vyks gegužės 10 dieną, preliminari sąmata.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal