Savivaldybių dėmesys Lietuvos diasporai

2018-03-20 0 1513 Views

Užsienio reikalų ministerijoje vyko renginys, kurio metu pristatytos galimybės savivaldybėms aktyviau įsitraukti į diasporos politiką. Seminare pirmą kartą susitiko Lietuvos savivaldybių koordinatoriai ryšiams su užsienio lietuviais.

Susirinkusiesiems pristatytas Lietuvos savivaldybių asociacijos projektas „Globalūs regionai“, prie kurio jungiasi vis daugiau savivaldybių. Šiuo projektu siekiama integruoti išvykusius lietuvius į savo gimtojo miesto ar rajono gyvenimą.

„Projekto „Globalūs regionai“ tikslas – simboliškai praplėsti Lietuvos ribas. Mes neturime visais būdais stengtis susigrąžinti išvykusiuosius. Dalis jų negalvoja apie grįžimą, tačiau galime sėkmingai palaikyti su jais ryšį. Šio elektroninio įrankio dėka visi užsienyje gyvenantys lietuviai gali bendradarbiauti su savo gimtojo miesto savivaldybe. Žmonės gauna naudingos informacijos apie savo regioną, apie galimybes į jį atvykti dirbti, gyventi ar atostogauti. Savivaldybės gali konsultuotis su išeiviais įvairiais miestui naudingais klausimais“ , – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja ES klausimais Modesta Kairytė.

Renginio metu Alytaus ir Tauragės savivaldybės pasidalino savo gerąja patirtimi, susigrąžinant kraštiečius.

„Alytaus savivaldybėje aktyviausias darbas su diaspora prasidėjo nuo prieš kelis metus suburtos Pasaulio alytiškių bendruomenės. Ši bendruomenė aktyvi socialiniuose tinkluose ir vienija visame pasaulyje išsibarsčiusius alytiškius“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės mero patarėja Vilija Ramanauskienė.

Pasak jos, kasmet organizuojamas Pasaulio alytiškių sambūris, kurio metu stengiamasi išgirsti bendruomenės atstovus ir su jais pabendrauti. Be to ir patys savivaldybės darbuotojai vyksta į lietuvių užsienyje organizuojamus renginius, kuriame statomas Pasaulio alytiškių bendruomenės stendas ir suteikiama visa aktuali informacija apie kraštą.

Alytaus savivaldybė kurdama savo miestą nuolat tariasi su vietiniais ir į užsienį išvykusiais gyventojais. Pasaulio alytiškių forume nuolat laukiamos naujos idėjos, kurios svarstomos, atrenkamos ir įgyvendinamos savivaldybėje. Taip pat pastoviai sekami naujų darbo vietų skelbimai regione ir jais dalinamasi su išvykusiais. Sėkmingai Alytuje veikia ir lietuvybės centras.

Tauragės savivaldybė viena pirmųjų prisijungusių prie projekto „Globalūs regionai“.

Tauragės savivaldybės mero patarėjas Dovydas Kaminskas teigė, kad Tauragė pirmiausia stengiasi gauti kontaktus išvykusiųjų į užsienį tauragiškių ir užmegzti su jais ryšį. Kai žinai kokiais tikslais žmogus išvyko į užsienį ir kas jį paskatintų sugrįžti, tuomet gali suteikti būtent jam skirtą, aktualią informaciją – nuo galimybių smagiai praleisti atostogas iki konkrečių darbo pasiūlymų.

Anot jo, visi šalies regionai yra be reikalo nuvertinti. Mažesni miestai turi tikrai nemažai privalumų lyginant su didmiesčiais: maži atstumai nuo darbo iki namų, patogumas auginant vaikus, nedidelės renginių kainos ir kita.

„Kad žmonės sugrįžtų pirmiausia reikia, kad miestas skleistų pozityvią žinutę išvykusiems. Tą visi turime ir stengtis daryti“, – susirinkusiesiems pabrėžė D. Kaminskas.

Renginyje taip pat dalyvavo ir pranešimus skaitė Užsienio reikalų ministerijos, Migracijos informacijos centro „Renkuosi Lietuvą“, „City Alumni“ ir kitų organizacijų atstovai. Savo patirtimi atvykus gyventi į Lietuvą pasidalino dainininkas Jurgis Didžiulis.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 2,8 mln. gyventojų. Statistikos departamento duomenimis 2017 m. iš Lietuvos emigravo 57,2 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų, į Lietuvą imigravo 29,3 tūkst. (45,5 proc. daugiau negu 2016 m). Manoma, kad už Lietuvos ribų gyvena apie 1,3 mln. lietuvių.

 

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal