LLRI pristatė naują Lietuvos savivaldybių indeksą

2018-11-19 0 2991 Views

Lietuvos laisvosios rinkos institutas pristatė aštuntą Lietuvos savivaldybių indeksą. Šis indeksas sudaromas pagal gyventojams ir verslui svarbiausias sritis, kuriose sprendimus priima savivaldybės. Reitingai sudaryti du – 6 didžiųjų savivaldybių (pagal gyventojų tankį) ir 54 mažųjų, remiantis 2017 metų duomenimis.

Jau septinti metai tarp didžiųjų miestų išsiskiria du lyderiai – Klaipėda ir Vilnius. Šiemet nedidele persvara į priekį išsiveržė Klaipėda. Klaipėda pirmą vietą užsitikrino dėl žemesnių mokesčių, mažiausios skolos, čia pigiausiai iš didžiųjų savivaldybių kainuoja savivaldybės administracijos išlaikymas, efektyviai valdomas turtas ir švietimo infrastruktūra. Taip pat Klaipėdoje žemas nedarbo lygis, mažiau ilgalaikių bedarbių ir žmonių gaunančių socialines pašalpas.

„Vilnius indekse dominuoja ekonominio aktyvumo rodikliuose – čia intensyviausia investicijų, ūkio subjektų. Ir nors Vilniuje skola mažėjo sparčiausiai, ji išlieka didžiausia. Klaipėda turi geresnius valdymo efektyvumo rodiklius – mažesnė biudžeto skola, pigesnis savivaldybės administracijos išlaikymas. Tai svarbus priminimas, kad Lietuvoje ne vien sostinė gali būti konkurencinga”, – sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

6 didžiųjų savivaldybių indeksas: 1. Klaipėdos m., 2. Vilniaus m., 3. Šiaulių m., 4. Kauno m., 5. Panevėžio m.
54 mažųjų savivaldybių geriausiųjų penketukas: 1. Klaipėdos r., 2. Kauno r., 3-4. Palanga ir Druskininkai, 5. Mažeikių r.

„Siekiame sukurti patogų įrankį savivaldybėms įsivertinti, semtis patirties vienoms iš kitų. Tikime, visos savivaldybės gali sukurti gyventojams ir investuotojams patrauklią aplinką. Tikimės, kad savivaldybių indeksas bus naudingas savivaldybių darbe”, – teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto atstovai.

Savivaldybių indeksą 2018 rasite čia.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal