• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdybos posėdžio metu pasirašytas memorandumas dėl rinkimų sąlygų neįgaliesiems gerinimo

LSA valdybos posėdžio metu pasirašytas memorandumas dėl rinkimų sąlygų neįgaliesiems gerinimo

2018-11-26 0 2144 Views

Šiandien LSA valdybos posėdžio metu Lietuvos savivaldybių asociacija, Vyriausioji rinkimų komisija ir Lietuvos neįgaliųjų forumas pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo rinkimų srityje.

Minėtos institucijos sieks užtikrinti, kad šalies neįgalieji galėtų veiksmingai ir visapusiškai dalyvauti rinkimuose. Memorandume numatytas tikslas – aktyviai bendradarbiaujant, per ateinančių metų rinkimus neįgaliesiems pritaikyti ne mažiau kaip pusę rinkimų apylinkių balsavimo patalpų.

Savivaldybės stengsis, kad balsavimai vyktų pastatų pirmuose aukštuose, o į juos nesunkiai galima būtų patekti neįgaliojo vežimėliu. Planuojama, kad bent vienoje balsavimo kabinoje bus galimybė užpildyti balsavimo biuletenį žmogui sėdint. Savivaldybės gyventojai iš anksto žinos, kurioje balsavimo apygardoje tokios sąlygos sudarytos. Taip pat atkreiptinas didesnis dėmesys ir į senyvo amžiaus bei į regėjimo negalią turinčius asmenis.

„Jau kuris laikas su savivaldybėmis intensyviai diskutuojame, kaip galima pagerinti neįgaliųjų balsavimo situaciją savivaldybėse. Mūsų bendradarbiavimas ir šis memorandumas – tai puikus žingsnis į priekį, gerinant situaciją kokią turėjome. Situaciją galima pakeisti priklausomai nuo požiūrio“, – teigė VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

Valdybos posėdžio metu viešėjęs žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas savivaldos vadovams pristatė siūlomą melioracijos valdymą ir finansavimas.

Pagal paruoštą Agrarinės ekonomikos instituto studiją Žemės ūkio ministerija svarsto kelias galimybes, kaip galima būtų efektyviau valdyti ir finansuoti melioraciją. Pirmu variantu siūloma, kad melioracijos įrenginius savivaldybės valdytų nuosavybės teise iš savivaldybių biudžetų. Antras siūlymas – kurti vandentvarkos fondą, kuris susidėtų iš žemės mokesčio, lėšų gautų už parduotą žemę (žemės nuomos mokesčio, žemės mokesčio) ir proporcingai skiriamų valstybės biudžeto lėšų.

Savivaldybės melioracijos klausimą vertiną kaip išties kritinį ir spręstiną. Tačiau pasak jų, pagrindinė problema yra finansavimas. Reikia ieškoti resursų, kaip tą problemą spręsti, bet tik ne savivaldybių biudžetų sąskaita. Savivaldybės galėtų būti partneriais kuriant tokią sistemą, tačiau pirmiausia reikia išspręsti finansavimo klausimą.

Posėdžio metu viešėjęs švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius bei Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovai su savivaldybių merais aptarė situaciją dėl mokyklų ir sveikatos priežiūros įstaigų pritaikymo neįgaliesiems Memorandumo. Jame numatyta, kad 2019 metais visos Lietuvos savivaldybės prisiimtų įsipareigojimą visiškai pritaikyti žmonėms su negalia bent po vieną švietimo ir po vieną sveikatos priežiūros paslaugų įstaigą.

LSA patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė su savivaldybių vadovais aptarė aktualius globos įstaigų pertvarkos įgyvendinimo savivaldybėse klausimus. LSA valdybos nariai nutarė kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją bei siūlyti, kad vykdant valstybinių globos įstaigų pertvarką, būtų įvertinta reali situacija regionuose, taip pat organizuojamos diskusijos ir ieškoma bendrų sutarimų šiuo klausimu. Anot savivaldybių merų, reikėtų aiškiai apibrėžti minėtos pertvarkos etapus bei pateikti savivaldybėms preliminarius finansinius paskaičiavimus.

Taip pat Valdybos posėdžio metu buvo pristatytas laipsniško viešųjų paslaugų perdavimo socialinio verslo subjektams modelis, aptarti savivaldybių veiklos kultūros paveldo apsaugos srityje analizės rezultatai ir kiti aktualūs savivaldai klausimai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal