• Pirmas
  • Naujienos
  • Apie regioninę politiką ir savivaldybių savarankiškumą – su naujuoju VRM viceministru

Apie regioninę politiką ir savivaldybių savarankiškumą – su naujuoju VRM viceministru

2021-01-15 0 3520 Views

Pagrindinius savo siekius savivaldybių savarankiškumo ir regioninės politikos srityse Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) sausio 15 dieną, penktadienį, pristatė pirmajame susitikime su naujuoju vidaus reikalų viceministru Arnoldu Abramavičiumi.

Kelias kadencijas buvęs Zarasų rajono meru, taip pat – vicemeru ir tarybos nariu, A. Abramavičius patikino, jog tiek sklandi regionų plėtra, tiek glaudus bendradarbiavimas su LSA yra tarp Vidaus reikalų ministerijos (VRM) prioritetų.

Susitikime LSA vadovai pristatė esmines Vyriausybės programai asociacijos siūlytas priemones. Jų tikslas – didesnis savivaldybių savarankiškumo įgalinimas, kuris yra ypač svarbus tvariai regionų plėtrai ir kurį taip pat rekomenduoja tarptautinės institucijos, tokios kaip Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija,  Europos Komisija bei Europos taryba.

Tarp siūlymų – lankstesnis savivaldybių skolinimasis bei savivaldybių paskolų ir garantijų finansinis instrumentas, naujų pajamų šaltinių priskyrimas savivaldybių biudžetams, savivaldybių priklausomybės nuo dotacijų  mažinimas ir didesnis lankstumas naudojant tikslines dotacijas.

LSA taip pat siūlo daugiau dėmesio skirti išmanių regionų koncepcijai bei investicijoms. Susitikime išsamiai aptartos ir VRM siūlomos priemonės Vyriausybės programos prioritetams „Darni Lietuvos regionų plėtra“ ir „Regionų politikos decentralizavimas“, kuriomis siekiama suteikti daugiau galių Regionų plėtros taryboms.

Kategorija:   Naujienos
Atgal