• Pirmas
  • Naujienos
  • Aktualiausi savivaldybėms švietimo klausimai – susitikime su ministre

Aktualiausi savivaldybėms švietimo klausimai – susitikime su ministre

2021-02-17 0 4810 Views

Galimas ugdymo lėšų perdavimas savivaldybėms, vis aktualesnis mokinių pavežėjimas, specialiųjų mokyklų ateitis bei mokytojų trūkumas – šias ir kitas aktualiausias švietimo srities temas Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atstovai vasario 15 dieną aptarė su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene.

LSA viceprezidentas, Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus susitikime iškėlė kausimą dėl ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo reikmėms skirtų lėšų perdavimo savivaldybėms. Pasak Š. Vaitkaus, perdavus mokymo lėšų administravimą ir skirstymą savivaldybėms kaip savininko teisę įgyvendinančioms institucijoms, padidėtų jų atsakomybė už tinklo efektyvumą. Geriausiai žinodamos savo bendruomenės poreikius, savivaldybės galėtų racionaliausiai naudoti viešuosius finansus bei užtikrinti švietimo paslaugų prieinamumą ir kokybę savo gyventojams.  Palangos miesto meras taip pat siūlė  išbandyti tokį pilotinį projektą keliose savivaldybėse.

Ministrė J. Šiugždinienė teigė, jog šį klausimą svarstyti reikia, nes, pasak jos, ”turėtume kuo mažiau kištis į tam tikrus procesus, kuriuos savivaldybės žino geriausiai”. Tačiau ji taip pat sakė matanti tam tikras rizikas, kurias būtina išsamiai apsvarstyti.

”Tai – didžiuliai ugdymo skirumai tarp savivaldybių ir mokyklų. Apie 400 mokyklų Lietuvoje dar turi jungtines klases. Esu už decentralizaciją, bet su lėšų perdavimu matau ir atsakomybės perdavimą. Esu atvira diskutuoti apie tai,“ – reaguodama į LSA siūlymą teigė ministrė.

Susitikime taip pat kalbėta apie ugdymo paslaugų prieinamumą ir mokinių pavėžėjimą.  Pasak LSA direktorės Romos Žakaitienės, dėl mokinių mažėjimo ir uždaromų mokyklų kaimiškose vietovėse ir miesteliuose poreikis mokinius pavėžėti iki artimiausios mokyklos tik didėja. Be to, dalis ankščiau gautų geltonųjų autobusų nebetinkami eksploatuoti. Savivaldybės ir pačios perka mokyklinius autobusus, sudaro sutartis su pavėžėjimo paslaugų teikėjais ar kitaip sprendžia šį klausimą, tačiau, kaip teigiama Valstybinio audito išvadose, kol kas tenkinama tik apie 32 proc. šių autobusiukų poreikio.

J. Šiugždinienė informavo, kad ministerija šiam poreikiui patenkinti siekia turėti naują programą ir šiuo metu prašo jai lėšų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonių programos (angl. Resilience and Recovery Fund).

LSA nariai su ministre aptarė specialiųjų mokyklų ateities klausimą ir pagalbos mokiniui specialistų trūkumą. Pasak ministerijos atstovų, lėšų šiems specialistams jau rasta, tačiau vis dar lieka jų pritraukimo į atokius regionus klausimas:  galbūt kai kuriose savivaldybėse tokią pagalbą reikės teikti centralizuotai.

Susitikime kalbėta ir apie „Tūkstantmečio mokyklos“ koncepciją, kuris bus išgryninta patvirtinus finansavimą šiai programai ir kartu su savivaldybėmis išanalizavus, kas būtų naudingiausia konkrečios savivaldybės moksleiviams.

Ministrė užsiminė ir apie tai, kad planuojama peržiūrėti mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų atestacijos sistemą, kadangi, LSA nuomone, ji nėra efektyvi. Diskutuota ir apie mokytojų trūkumą bei galimybę, tariantis su konkrečiomis mokyklomis, skatinti vyresniųjų klasių moksleivius tiek ministerijos, tiek savivaldybių teikiamomis stipendijomis, skirtomis pedagogikos studijoms. Tačiau ministerijos ir LSA atstovai konstatavo, kad mokytojų trūkumo klausimas turi būti sprendžiamas kompleksiškai, nes motyvacija rinktis pedagogikos studijas neturėtų apsiriboti stipendija.

Susitikime ministrė informavo, kad ketina patvirtinti sprendimą nesteigti  jungtinių klasių 5 – 12 klasių moksleiviams. Nuo kovo 1 dienos ministrė ketina pradėti susitikimus su atskiromis savivaldybėmis.

Šis pokalbis buvo dalis LSA inicijuoto susitikimų su šalies ministrais ciklo, skirto aktualiausiems klausimams finansų, švietimo, aplinkos, ekonomikos, energetikos, socialinės ir sveikatos, žemės ūkio, kultūros, susisiekimo ir vidaus reikalų srityse.

Kategorija:   Naujienos
Atgal