• Pirmas
  • Naujienos
  • Su LSA susitikęs K. Navickas: mano valia dėl valstybinės žemės perdavimo savivaldybėms gana tvirta

Su LSA susitikęs K. Navickas: mano valia dėl valstybinės žemės perdavimo savivaldybėms gana tvirta

2021-02-18 0 4916 Views

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, vasario 18 dieną, ketvirtadienį, susitikęs su Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovais, teigė, jog dabartinė Vyriausybė yra tvirtai nusiteikusi įgyvendinti savo programoje iškeltą tikslą – perduoti valstybės valdomą miestų ir miestelių žemę patikėjimo teise disponuoti savivaldybėms.

Šis LSA jau ne vienerius metus keliamas klausimas buvo viena pagrindinių ministro ir merų pokalbio temų. Kaip pažymėjo LSA viceprezidentas, Akmenės rajono mero Vitalijus Mitrofanovas, savivaldybių argumentai šiuo klausimu išsakyti ne kartą, ir net kelerios Vyriausybės buvo įsipareigojusios klausimą spręsti, tačiau pritrūkdavo svarbiausio dalyko – politinės valios.

„Mano valia [šiuo klausimu] yra gana tvirta,“ – teigė K. Navickas, pridūręs, kad dėl žemės perdavimo   mato daugiau privalumų nei rizikų. Kalbėdamas apie nepabaigtą žemės reformą, ministras teigė, kad miestų ir miestelių valstybės žemės perdavimas savivaldybėms šią reformą kaip tik paspartintų, kadangi savivaldybės galėtų priimti reikiamus sprendimus atsižvelgusios į vietos sąlygas.

Apie naujo finansinio laikotarpio Kaimo plėtros programos priemones kalbėjusi LSA viceprezidentė, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė akcentavo, kad savivaldybėms ypač aktualūs kaimų atnaujinimo bei regioninės atskirties mažinimo klausimai. Pasak ministro, kol kas galutinių sprendimų dėl šios programos Europos Sąjungos formatuose nėra. Pati ministerija lėšų kaimų atnaujinimui nėra numačiusi, tam tikrų galimybių ketinama ieškoti per Vidaus reikalų ministerijos vykdomas regionines priemones.

Jis taip pat užsiminė, jog mažės finansavimas Vietos veiklos grupių rengiamoms programoms – nuo pernai skirtų 6 iki 5 procentų Kaimo plėtros programos lėšų, o LEADER programai kuriami nauji socialiniai kriterijai, orientuoti į nedarbingumo ir skurdo lygio mažinimą.

Susitikime kalbėta ir apie trumpąsias maisto grandines, kurių diegimas, pasak, A. Miškinienės, savivaldybėms yra svarbus, tačiau kol kas jų įgyvendinimas įstrigęs: reikalingi Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai, žaliųjų pirkimų sąvokos išplėtimas, pilotinės programos, kurių metu būtų testuojami žemės ūkio produkcijos gamintojų ir viešojo sektoriaus tiesioginio bendradarbiavimo modeliai.

K. Navicko teigimu, trumpųjų maisto grandinių diegimą ketinama įgyvendinti keliais etapais – sukuriant trijų didžiųjų miestų logistikos centrus, peržiūrint ūkininkų tiekiamos produkcijos kokybės standartus bei skatinant žemdirbių kooperaciją. Jis taip pat pažymėjo, kad sistema turėtų būti pakankamai efektyvi siekiant konkuruoti su įvežama produkcija.

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis atkreipė ministro dėmesį į vis dar neišspręstas melioracijos problemas – susidėvėjusios melioracijos tinklų infrastruktūros tvarkymą bei valstybei priklausančių melioracijos įrenginių ir statinių tvarų atnaujinimą sukuriant melioracijos fondą. K. Navickas teigė, jog Vyriausybės programoje numatomas tokio fondo steigimas, tačiau kol kas ieškoma šaltinių jį finansuoti.

Susitikime kalbėta ir apie atvejus, kai Žemės ūkio ministerija bando įpareigoti savivaldybių specialistus vykdyti įstatymuose nenumatytus darbus, pavyzdžiui – įpareigoja suvedinėti į augalų apsaugos naudojimo apskaitos žurnalą ūkininkų duomenis apie ūkio subjektų naudojamus pesticidus ir herbicidus.

Rietavo meras Antanas Černeckis taip pat atkreipė dėmesį ir į vis didėjantį lėšų, skirtų vykdyti valstybės deleguotas funkcijas, trūkumą: šiemet jis pasiekė rekordinį 6 mln. eurų lygį. Savivaldybės priverstos valstybės deleguotas funkcijas kofinansuoti iš ir taip ribotos savarankiškųjų funkcijų biudžeto.

Ministro teigimu, šių lėšų kompensavimas nėra numatytas, tačiau galvojama apie dabartinio finansavimo krepšelio perskirstymą tarp savivaldybių.

Šis diskusija buvo dalis LSA inicijuoto susitikimų su šalies ministrais ciklo, skirto aktualiausiems klausimams finansų, švietimo, aplinkos, ekonomikos, energetikos, socialinės ir sveikatos, žemės ūkio, kultūros, susisiekimo ir vidaus reikalų srityse.

Kategorija:   Naujienos
Atgal