• Pirmas
  • Naujienos
  • G. Nausėda pritaria LSA pozicijai dėl Konstitucijos pataisų, išsaugosiančių dabartinį merų statusą

G. Nausėda pritaria LSA pozicijai dėl Konstitucijos pataisų, išsaugosiančių dabartinį merų statusą

2021-06-18 0 5263 Views

Jeigu Konstitucijoje bus įrašyta tik tai, kad meras yra renkamas visuotiniu slaptu balsavimu ir nepasakoma, kas tai per politikas ir kokios jo kompetencijos, egzistuoja labai reali grėsmė, kad kiekvienos kadencijos parlamentas modifikuos mero instituciją ir ji taps nuolat besikeičianti politinės gyvybės forma. Todėl LSA pasisako už dabartinio modelio įtvirtinimą Konstitucijoje – jis puikiai veikia, yra pasiteisinęs ir išbandytas jau šešerius metus.

Tokią vietos savivaldos poziciją LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius šiandien pristatė šalies prezidentui Gitanui Nausėdai.

Komentuodamas įvykusį susitikimą prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis teigė, jog prezidentas iš esmės pritaria LSA pozicijai dėl Konstitucijos pataisų, kurios leistų išsaugoti dabartinį merų statusą, tačiau tuo pačiu supranta ir politines realijas.

„Prezidento nuomone, nuo 2015 metų galiojusi tvarka kaip buvo renkami merai, atitinka visuomenės lūkesčius, yra teisinga ir galėtų galioti toliau. Tačiau politinė realija yra tokia, kad Seime nuomonių yra įvairų, todėl prezidentas, tiek kalbėdamas šiandien su merais, tiek šią savaitę kalbėdamas su Seimo pirmininke ar opozicinių frakcijų nariais, išreiškė nuogąstavimą ir pateikė siūlymą, kad reikia kaip galima greičiau ieškoti sprendimo dėl kompromisinio varianto, kuris galėtų susilaukti palaikymo 94 Seimo narių, kurių reikia, norint keisti Konstituciją,“ – teigė P. Mačiulis.

Susitikime su šalies vadovu taip pat aptarti savivaldybių finansinio savarankiškumo klausimai, Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonių įgyvendinimas, trumposios maisto grandinės ir smulkiųjų ūkių skatinimas.

Susitikime taip pat dalyvavo LSA viceprezidentai Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas bei direktorė Roma Žakaitienė.

 

Komentarus po susitikimo galite stebėti čia:  https://fb.watch/6caXF75qG3/

Nuotrauka: Lietuvos Respublikos Prezidentūra

Kategorija:   Naujienos
Atgal