• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – savivaldybių siūlymai Vyriausybei dėl pasirengimo rugsėjo 1-ąjai

LSA valdyboje – savivaldybių siūlymai Vyriausybei dėl pasirengimo rugsėjo 1-ąjai

2021-06-18 0 5175 Views

Birželio 18 dieną, penktadienį, vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdybos posėdyje aptarti savivaldybių siūlymai dėl mokinių grįžimo į mokyklas, greitosios medicinos pagalbos (GMP) pertvarkos koncepcija, priešgaisrinių pajėgų valdymo klausimai, pasirašyta bendradarbiavimo sutartis.

LSA apklausė šalies savivaldybes siekdama išsiaiškinti, ko reikia norint tinkamai organizuoti naujus mokslo metus įvertinus du svarbiausius kriterijus – ugdymo kokybę ir saugumą. Savivaldybės, pritardamos tam, kad visi mokiniai nuo rugsėjo 1 dienos turi sugrįžti į mokyklas mokytis kontaktiniu būdu, pabrėžia, kad būtina iš anksto numatyti ugdymo organizavimo ypatumus esant įvairiems pandemijos plitimo scenarijams ir tinkamai jiems pasirengti tiek savivaldybių, tiek valstybės institucijų lygmeniu.

Vyriausybei savivaldybės siūlo, kad visi sprendimai dėl grįžimo mokytis kontaktiniu būdu turėtų būti konkretūs ir tikslūs, suderinti su kitomis ministerijomis, nepaliekantys galimybės juos įvairiai interpretuoti ar leisti spręsti tėvams. Taip pat raginama tobulinti mokinių saugaus grįžimo į mokyklas sąlygas ir testavimo reglamentavimą, aiškiai nurodant, ar mokinių testavimas privalomas, ar tik rekomendacinis.

Savivaldybės siūlo nustatyti tvarką ir dėl darbuotojų, kurie nesiskiepija ir nesitestuoja, bei tų, kurie neina į darbą bijodami užsikrėsti COVID 19 virusu, taip pat –  parengti ir nustatyti aiškų algoritmą, kaip elgtis pablogėjus epidemiologinei situacijai šalyje, atskirose savivaldybėse ar atskiroje mokykloje.

Be to, prašoma aiškiai teisiškai reglamentuoti hibridinį ugdymą bei įvardinti, kokiomis sąlygomis esant mokinys gali būti ugdomas šiuo būdu, kad tokia galimybe nebūtų piktnaudžiaujama. Savivaldybių nuomone, hibridinis ugdymas turėtų būti taikomas tik išskirtiniais atvejais, kai yra medikų pažyma ar NVSC pažyma dėl saviizoliacijos.

Tarp Vyriausybei pateiktų siūlymų –  ir mokytojų apmokėjimo tvarkos peržiūra bei papildomas finansavimas dėl padidėjusio krūvio vykdant hibridinį mokymą.

Vyriausybės taip pat prašoma skirti papildomų lėšų (5,3 mln. eurų) pedagoginių darbuotojų skaičiaus optimizavimo programos įgyvendinimui šiemet. LSA žiniomis, prašymus išeiti iš darbo yra pareiškę virš 1400 pedagogų ir tam reikėtų apie 6,29 mln. eurų, tuo tarpu 2021 metų biudžete skirta tik 1 mln. eurų.

Valdybos nariams pristatyta ir GMP pertvarkos koncepcija. Sveikatos apsaugos ministerijos  Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė argumentavo, jog perėjus prie centralizuotai valdomos GMP atsirastų galimybė racionaliai išdėstyti GMP brigadas nepaisant administracinių ribų ir steigti reikalingą GMP brigadų skaičių tam tikroje teritorijoje (ribų tarp skirtingų įstaigų aptarnaujamų teritorijų nebeliktų). Taip pat, pasak ministerijos atstovės, mažėtų administravimo ir valdymo išlaidos, pacientai operatyviau sulauktų pagalbos.

Valdybos nariams išsakius ne vieną pastabą ir argumentą, kodėl GMP centralizacija nėra tikslinga, diskusiją ketinama tęsti ir kituose formatuose.

Posėdyje LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius ir Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas Gintaras Jasiūnas pasirašė abiejų asociacijų bendradarbiavimo sutartį. Joje įsipareigojama bendradarbiauti dėl vietos savivaldos stiprinimo sprendžiant vietos savivaldai aktualius sporto ir fizinio aktyvumo klausimus.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas merams pristatė siūlymus dėl priešgaisrinių pajėgų valdymo optimizavimo. Jų esmė – diskusija dėl savivaldybių priešgaisrinių tarnybų perdavimo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD).

Šiuo metu 51 savivaldybėje veikia joms priklausančios priešgaisrinės tarnybos. LSA apklausius šias savivaldybės, dauguma jų pasisakė prieš prisijungimą prie PAGD.

Diskusijos merai akcentavo, kad didžiausias savivaldybių rūpestis yra gyventojų saugumas, kuriuo savivaldybės gali pasirūpinti. Be to, nėra jokių garantijų, kad perėmusi priešgaisrines funkcijas valstybė atliktų jas efektyviau. Tačiau, pasak, merų, būtina peržiūrėti tinklą, reagavimo laiką, finansavimo klausimus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal