• Pirmas
  • Naujienos
  • Ankaroje – Lietuvos savivaldybių patirtis įgyvendinant „žaliuosius“ sprendimus

Ankaroje – Lietuvos savivaldybių patirtis įgyvendinant „žaliuosius“ sprendimus

2022-01-18 0 9425 Views

Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA) plečiant tarptautinį bendradarbiavimą sausio 18 dieną, antradienį, Ankaroje, Turkijoje, buvo pristatyta šalies savivaldybių patirtis energetikos ir klimato kaitos srityse bei pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp LSA ir Turkijos savivaldybių sąjungos.

Renginyje „Daugiapakopio energetikos ir klimato politikos įgyvendinimo plano koncepcijos kūrimas Turkijoje“ LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius akcentavo, kad siekiant klimato kaitos mažinimo tikslų savivaldybių vaidmuo yra esminis, nes kuo daugiau priemonių bus imamasi vietos lygmeniu, tuo labiau didės galimybės šių tikslų pasiekti. Lietuvos savivaldybės jau ne vienerius metus  aktyviai veikia tvaraus transporto plėtros, energetinio efektyvumo, oro taršos mažinimo, tvaraus atliekų tvarkymo srityse.

 „Šiandien vienas svarbiausių siekių yra apjungti klimato kaitos politikos vietinę, nacionalinę ir tarptautinę darbotvarkes taip, kad kylančius iššūkius suvoktume kaip galimybes, o pokyčius įgyvendintume tvariai. Juk „žalieji“ sprendimai nėra kažkokios teorinės strategijos dalis, jie tiesiogiai gerina mūsų gyvenimo kokybę – mažiau transporto taršos ir triukšmo, geresnė oro kokybė, urbanistinės infrastruktūros stabilumas ir daugiau žaliųjų erdvių, platesnė bioįvairovė, energijos taupymas,  kokybiškesni pastatai ir viešosios erdvės, pagaliau –  sveikesnis ir interaktyvesnis gyvenimo būdas“, – sakė LSA prezidentas Ankaroje.

Pasak jo, kaip niekada svarbios tampa tokios iniciatyvos kaip Merų paktas, įpareigojantis savivaldybes įgyvendinti inovatyvias klimato kaitos priemones. Nuo  2008 metų, kai pradėta ši iniciatyva, joje dalyvauja jau 17 Lietuvos savivaldybių. Tapti Merų pakto dalimi M. Sinkevičius paragino ir Turkijos savivaldybes.

Merų pakto signatarės – Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas renginio dalyviams pristatė šios savivaldybės patirtį įgyvendinant žaliuosius sprendimus.

Renginys organizuojamas įgyvendinant projektą “ES – už energetikos kaitą: Merų paktas vakarų Balkanuose ir Turkijoje (angl.  “EU4 Energy Transition “Covenant of Mayors in the Western Balkans and Turkey”). Lietuvoje jį įgyvendina Centrinė projektų valdymo agentūra, LSA veikia kaip partneris.

Antradienį šio renginio rėmuose taip pat bus pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp LSA ir Turkijos savivaldybių sąjungos. Sutartyje numatyta, kad  abi asociacijos sieks palaikyti nuolatinius ryšius ir bendradarbiavimą, skatinti Turkijos ir Lietuvos vietos valdžios institucijų partnerystės plėtrą ekonomikos, kultūros, švietimo, sporto, vietos verslo, vystomojo bendradarbiavimo, viešojo administravimo tobulinimo, aplinkos apsaugos, klimato kaitos, miestų plėtros, energijos valdymo komunalinių paslaugų organizavimo, vietinio transporto organizavimo ir kitose srityse.

Sutarties pasirašymą padėjo koordinuoti Lietuvos ambasada Turkijoje. Su ambasadoriumi Ričardu Degučiu M. Sinkevičius ir D. Kaminskas susitiko išvakarėse.

Šiuo metu bendradarbiavimo ryšius su Turkija turi trys Lietuvos savivaldybės.

 

Nuotrauka viršuje: M. Sinkevičius pristato savivaldybių patirtį

Nuotrauka pačioje: D. Kaminskas, R. Degutis, M. Sinkevičus Lietuvos ambasadoje Turkijoje

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal