• Pirmas
  • Naujienos
  • Regiono komiteto akiratyje –  kaimo vietovių vizija bei sanglaudos politika

Regiono komiteto akiratyje –  kaimo vietovių vizija bei sanglaudos politika

2022-01-28 0 9670 Views

Pirmojoje šiemet Europos Regionų komiteto (RK) sesijoje vietos ir regionų valdžių atstovai aptarė ilgalaikę kaimo vietovių viziją, sanglaudos politiką, žaliąjį kursą, vyko diskusijos dėl Europos ateities.

Nuotoliniu būdu sausio 26-27 dienomis vykusiuose komiteto posėžiuose aptariant kaimo vietovių viziją pabrėžta, kad Europos kaimo vietovės sudaro apie 80 procentų Europos teritorijos ir 30 procentų Europos gyventojų  susiduria su tokiais iššūkiais kaip ​​visuomenės senėjimas, žemas pajamų lygis, didėjanti skaitmeninė atskirtis, klimato kaitos poveikis ir panašiais. Europos Komisija (EK) siekdama paremti  kaimo vietovių  vystymąsi ir atsigavimą parengė ilgalaikę kaimo vietovių viziją iki 2040 m., kuria siekiama, kad ES kaimo vietovės taptų stipresnės, atsparesnės ir klestinčios.

EK narys Januszas Wojciechowskis (Janusz Wojciechowski) pabrėžė, kad Europos Regionų komitetas yra pagrindinis Komisijos partneris įgyvendinant ilgalaikę kaimo vietovių viziją. Koordinuodamas regioninius balsus iš visos Europos, RK padės užtikrinti, kad būtų atsižvelgiama į regioninių poreikių sudėtingumą ir įvairovę. Pasak Komiteto narių, dabartiniu ir būsimu programavimo laikotarpiu kaimo vietovių atsigavimui turi būti skiriamas tinkamas ES finansavimas, taip pat ir per Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę.

Diskusijoje dėl sanglaudos įgyvendinimo daugiausia dėmesio buvo skiriama būdams užtikrinti, kad tiek sanglaudos politika, tiek ekonomikos atkūrimo fondai laiku suteiktų galimybių visiems piliečiams. Pasak RK pirmininko Apostoloso Tzitzikostaso (Apostolos Tzitzikostas), Regionų komitetas ir Sanglaudos aljanso partneriai suvienys jėgas su EK ir Europos investicijų banku (EIB) siekdami paspartinti dabartinių sanglaudos politikos programų įgyvendinimą ir laiku pradėti kitas, tačiau svarbiausia yra sumažinti socialinius, ekonominius ir teritorinius skirtumus ES regionuose, kovoti su klimato kaita bei stiprinti regionų atsparumą.

EIB viceprezidentė Lilyana Pavlova diskusijoje pabrėžė, kad bankas nusprendė padidinti finansavimą skurdesniems Europos regionams ir pirmą kartą nustatė atskirą ir ambicingą mažiau išsivysčiusių regionų finansavimo tikslą: iki 2025 m. šiems regionams turėtų atitekti 23 procentai viso EIB finansavimo ES. Taip pat iki 2025 m. EIB ketina 45 procentus ES finansavimo skirti pereinamojo laikotarpio ir mažiau išsivysčiusių regionų projektams. Bankas taip pat įsipareigojo didinti bendrą paramą inovacijoms ir privataus sektoriaus plėtrai sanglaudos regionuose ir ypač finansuoti tuos projektus, kuriuose  įgyvendinami klimato ir sanglaudos tikslai.

RK narių diskusijoje su Konferencijos dėl Europos ateities Europos demokratijos darbo grupės nariais dalyvavo ir Lietuvos užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius, kuris pabrėžė būtinybę užtikrinti piliečių įsitraukimą į sprendimų priėmimo procesus bei stiprinti bendradarbiavimą su savivaldybėmis ir regionais ES politikos klausimais.

Komitete taip priimtos šios nuomonės:  2021–2027 m. ES darbuotojų saugos ir sveikatos strateginė programa; Vietos ir regionų valdžios institucijų indėlis į spartesnį ES iniciatyvos dėl apdulkintojų įgyvendinimą; Ilgalaikė ES kaimo vietovių vizija; Siekiant netaršaus kelių transporto: alternatyviųjų degalų infrastruktūros diegimas ir išmetamo CO2 normų sugriežtinimas; Lyčių lygybė ir klimato kaita: lyčių aspekto integravimas į Europos žaliąjį kursą; ES veiksmų planas „Siekiant nulinės oro, vandens ir dirvožemio taršos“. Taip pat patvirtintas rezoliucijos projektas dėl vietos ir regionų valdžios institucijų indėlio į Konferenciją dėl Europos ateities.

 

 

 

 

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal