• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA socialinių reikalų komitete – raginimas atsižvelgti į pilotinių savivaldybių patirtį nustatant negalią

LSA socialinių reikalų komitete – raginimas atsižvelgti į pilotinių savivaldybių patirtį nustatant negalią

2022-11-07 0 4312 Views

Lapkričio 7 dieną, pirmadienį, vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) socialinių reikalų komiteto posėdyje jo nariai aptarė siūlymus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) tobulinti atvejo vadybos metodą nustatant negalią.

Negalios nustatymo reformą numato šiuo metu rengiamo Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo projektas. Jame įvardintą atvejo vadybą nustatant negalią savivaldybės jau anksčiau siūlė išbandyti pilotiniais projektais. LSA socialinių reikalų komitete pilotinius projektus vykdančių savivaldybių atstovai teigė, kad jų patirtis išbandant šį naują modelį atskleidė daug jo trūkumų. Pagrindinis jų – dubliuojamos funkcijos, o gyventojai priversti savo poreikius įvardinti kelis kartus – tiek apklausiant juos telefonu, tiek susitikus įvertinti šiuos poreikius namuose.

Pasak savivaldybių atstovų, formali apklausa telefonu dažnai neatspindi realių neįgalumo nustatymo siekiančio žmogaus poreikių.

„Įstatymo projekte planuojamo atvejo vadyba turėtų būti vykdoma ne kabinetuose, o savivaldybių lygmenyje, tai yra ten, kur darbuotojai turi tiesioginį kontaktą su žmogumi ir  jo artimąja aplinka bei paslaugų teikėjais. Šios reformos tikslas turėtų būti ne dar vieno metodo įvedimas, o socialinių paslaugų neįgaliesiems plėtra, tačiau lėšų šiam tikslui įstatyme nenumatyta,“ – savivaldybių pastabas apibendrino LSA patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė.

Komiteto, vadovaujamo Skuodo rajono mero Petro Pušinsko, nariai SADM atstovams pateikė siūlymus ir dėl socialinių paslaugų apmokėjimo, organizavimo tvarkos ir finansavimo, numatyto Socialinių paslaugų įstatymo projekte.

Savivaldybėse dirbantys socialinės srities praktikai taip pat paragino ministeriją atsakingiau rengti socialinės srities teisės aktų pakeitimus, kurie pastaraisiais metais tokie dažni, kad savivaldybėse nebespėjama  į juos įsigilinti ir parengti kokybiškų jų įgyvendinimo tvarkų.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal