Lietuvos delegacija Regionų komitete: Europa turi padėti Lietuvai nusikratyti energetinės izoliacijos

2012-07-24 0 766 Views

Pagal Europos Komisijos pateiktą planą, kuris vadinasi Europos infrastruktūros tinklų priemonė (toliau – EITP)  2014 -2020 m. bus skirta 50 mlrd. eurų investicijoms į Europos  infrastruktūros objektus energetikos, telekomunikacijų ir transporto srityse. Energetikos sektoriui planuojama skirti 9,1 mlrd. eurų transeuropinei infrastruktūrai plėtoti.

Plenarinėje sesijoje Lietuvos delegacija priminė RK nariams, jog Lietuva, kartu su kitomis Baltijos valstybėmis dar 2006 metais Europos Komisijos Žaliojoje knygoje dėl ES energetikos strategijos buvo įvardintos kaip energijos požiūriu izoliuota „energijos sala“, tai yra, nuo likusios Bendrijos dalies atskirta, su Europos Sąjunga jungčių neturinti teritorija.

Delegacijos vardu kalbėjusi Skuodo r. savivaldybės tarybos narė O. Žerlauskienė apgailestavo, kad ši Lietuvai pavojinga situacija iki šiolei nėra pasikeitusi.

„Lietuva vis dar yra visiškai priklausoma nuo vienintelio dujų tiekėjo – Rusijos, iš kurios esame priversti pirkti visus 100 procentų dujų. Dėl šios priežasties mes už dujas mokame kur kas daugiau, nei, pavyzdžiui, kita ES narė – Vokietija. Dėl to nemažai Lietuvos gyventojų yra priversti daugiau nei pusę savo atlyginimo skirti sąskaitoms už šildymą, tuo tarpu, likusių lėšų dažnam užtenka tik minimalių poreikių tenkinimui“, – sakė O. Žerlauskienė.

RK nuomonę šios priemonės atžvilgiu rengusiam Regionų komitetui Lietuvos delegacija pateikė keletą pataisų kaip atsvarai kitiems kolegų siūlymams šios priemonės lėšas išleisti vietiniams ar regioniniams projektams, o ne dujų ar elektros trūkstamoms jungtims tarp valstybių narių. Lietuvos delegacijos nuomone, Europos Komisijos pasiūlyta Europos infrastruktūros tinklų priemonė yra ilgai lauktas instrumentas Lietuvai, kitoms Baltijos pagaliau prisijungti prie Europos Energetikos tinklo, pagaliau sumažinti savo  energetinę priklausomybę ir pažeidžiamumą.

Liepos 18-19 dienomis vykusioje RK plenarinėje sesijoje Lietuvai atstovavo visi pagrindiniai delegacijos nariai: Arnoldas Abramavičius (Zarasų r. meras), Audrius Bielskus (Kazlų Rūdos savivaldybės tarybos narys), Andrius Kupčinskas ( Kauno m. meras), Virginijus Komskis (Pagėgių savivaldybės meras), Ričardas Malinauskas (Druskininkų meras), Daiva Matonienė (Šiaulių m. mero pavaduotoja),  Gediminas Paviržis (Vilniaus r. savivaldybės tarybos narys), Povilas Žagunis (Panevėžio r. meras) Odeta Žerlauskienė (Skuodo r. savivaldybės tarybos narė).

Atgal