RK plenarine 1200

Regionų komiteto plenarinėje sesijoje – Šengeno bei regioninės politikos vaidmens klausimai

2016-02-12 0 939 Views

Sesijoje didelis dėmesys buvo skirtas Šengeno erdvės išsaugojimui. Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas (Donald Tusk) pareiškė, kad „Šengenas turi būti apgintas, ir turi būti sustiprinta išorinių sienų apsauga“. Pristatydamas situaciją švietimo srityje Europos komisaras Tiboras Navraciks (Tibor Navracsics) pabrėžė, kad Europa turi kelti išsilavinimo lygį, daugiau investuoti į jaunimą. Su už regioninę politiką atsakinga Europos komisare Corinna Cretu komiteto nariai diskutavo, kaip pakreipti regioninę politiką, kad ji taptų efektyvesniu, patrauklesniu bei paprastesniu įrankiu investicijoms Europoje. Komisarė akcentavo, kad regioninės ir vietos valdžios institucijos turėtų atlikti pagrindinį vaidmenį formuojant Sanglaudos politiką po 2020 metų.

Prieš RK sesiją Lietuvos delegacijos nariai susitiko su Lietuvos nuolatine atstove Europos Sąjungoje (ES) ambasadore Jovita Neliupšiene, su kuria aptarė ES ir Lietuvos situaciją po 2020 metų finansinės perspektyvos, ES vyraujančias tendencijas ir kryptis bei jų galimą įtaką Lietuvos savivaldybėms. Pasak ambasadorės, rimtesnė ES finansinės perspektyvos peržiūra bus planuojama ne anksčiau kaip 2018 m., tačiau savivaldybių institucijos jau dabar turėtų pradėti ugdyti savo gebėjimus dalyvauti konkursiniuose projektuose.

susitikimas ES atstovybe 1200

Ambasadorė taip pat išskyrė pagrindines šiuo metu ES sprendžiamas krizes: viešoje erdvėje kiek prislopusi, bet toli gražu nepasibaigusi Graikijos krizė, Rusijos agresija Ukrainoje, artėjantis britų referendumas dėl narystės ES, migrantų krizės suvaldymas bei Turkijos – Rusijos santykių klausimai.

Šioje plenarinėje RK sesijoje Lietuvai atstovavo delegacijos vadovas Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Arnoldas Abramavičius, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, Pagėgių meras Virginijus Komskis, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Andrius Kupčinskas bei Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Vigelis.

Atgal